NaslovnaRAZONODANigerijski kralj – rođak Megan Markl

Nigerijski kralj – rođak Megan Markl

Kada je princ Hari, sa osmehom na licu, nazvao nigerijske kraljeve svojim „zakonitim rođacima”, publika se nasmejala.

„Preskočiću protokol, jer smo svi već porodica”, dodao je vojvoda od Saseksa prilikom posete Nigeriji, izazivajući još više smeha. Međutim, možda to i nije bila tako bezazlena šala.

Iako je britanska kraljevska porodica prekinula veze sa Harijem i njegovom suprugom Megan Markl, u Lagosu su bogati vladari, donoseći poklone i titule, efikasno konkurisali za Meganino prihvatanje u svoju kraljevsku porodicu. Međutim, kako bi vojvoda i vojvotkinja trebalo da znaju, nije svako ko je došao da im oda počast bio onakav kakvim se činio, piše Mail on Sunday i otkriva da je jedan od nigerijskih kraljeva osuđeni prevarant koji je dva puta deportovan iz Sjedinjenih Američkih Država.

Mesto na kojem je, kako je jedan gost opisao, Megan „neformalno krunisana”, bio je raskošni restoran na petom spratu najnovijeg butik hotela u obalnom mega-gradu.

Iako to nije bila kraljevska dvorana u Bakingemskoj palati, crveni tepih, trubači sa fanfarama i ceremonija nisu nedostajali. Monarsi su stigli iz svih krajeva najmnogoljudnije afričke zemlje da odaju počast 42-godišnjoj bivšoj glumici iz serije „Suits” (kod nas prevedene kao Dva lica pravde).


U Nigeriji, različite regije i dalje imaju svoje monarhe, samo sada sa ceremonijalnim ulogama, umesto ustavnih ovlašćenja, predstavljajući etničke grupe koje su postojale pre kolonizacije.

Iz bogate regije Delte Nigera, koja predstavlja Itsekiri narod, došao je zgodan muškarac u crvenim haljinama, Ogiame Atuvatse Treći, poznat i kao Olu kraljevstva Vari, piše britanski list.

Veoma je poštovan, oženjen je ćerkom milijardera, vozi Bentli i jedan je od najbogatijih kraljeva u zemlji. Njemu se pridružio i drugi kralj – Oba od Onitša, Naemeka Ačibe, poznat po svojoj mudrosti, dobroti i skromnosti. Ovaj 83-godišnjak je Megan dodelio titulu „Ada Mazi”, što znači “ćerka Igbo naslednog dvora”. Možda je to bilo malo rizično, jer je Megan otkrila samo da je 43 odsto Nigerijka, ali nije precizirala kojoj etničkoj grupi pripada.

Oba Akanbi, 56-godišnji Oluvo od Ivolanda, međutim, preuzeo je centralnu pozornicu. Mikrofon u ruci okrenuo je ka Megan, koju je na dan venčanja do oltara odveo kralj Čarls, i rekao:

„Hvala Bogu što si jedna od nas”.

Ovaj trenutak je bio emotivan i simboličan, ali iza njega se krije mnogo više.


(Printscreen)

Pre četiri godine, pismo od advokata koji zastupa Udruženje Ivoland starosedelaca u dijaspori optužilo je Oba Akanbija da se „ponaša na način koji je suprotan monarhijskom ponašanju u bilo kojoj sredini i koji je veoma neprikladan za Joruba Oba (vladar Jorube)”. Optužbe su bile ozbiljne, a Oba Akanbi je bio suočen sa kritikama i sumnjama u njegovu ulogu kao kralja.

Ipak, ostao je uporan u svojoj poziciji. Njegova harizma i odlučnost privukli su pažnju, a njegova podrška Megan bila je gest koji je sada izazvao različite reakcije. Neki su ga hvalili zbog otvorenosti i dobrodošlice, dok su drugi bili skeptični zbog njegove prošlosti.

Kraljevska porodica u Nigeriji je uvek bila okružena tajnama, intrigama i kontroverzama. Oba Akanbi je samo još jedan lik u ovom složenom mozaiku. Njegova uloga kao „zakonitog rođaka” Megan je možda bila kratkotrajna, ali će ostati upamćena kao deo priče o njenom „krunisanju” i putovanju u novu kraljevsku porodicu.

Oba Abdulrašid Adevale Akanbi, poznat kao Oluvo od Ivolanda u Zapadnoj Nigeriji, ima zanimljivu i kontroverznu prošlost. Prema izveštajima, on je bio osuđen za prevaru i dva puta deportovan iz Sjedinjenih Američkih Država. Njegova prošlost uključuje navode o krivičnim delima i nejasnim detaljima koji bacaju senku na njegovu biografiju.

Iako su detalji njegove prošlosti nejasni, poznato je da je Oba Akanbi bio uhapšen i osuđen zbog navodnih prevara sa kreditnim karticama 1998. godine, na šta se izjasnio krivim i bio osuđen na 15 meseci zatvora od strane Okružnog suda SAD u Masačusetsu. Sud mu je, takođe, doživotno zabranio ulazak u Sjedinjene Američke Države.

Uprkos svojoj prošlosti, Oba Akanbi je postao poznat po svom karizmatičnom vođstvu i postao je 16. Oluvo od Ivolanda u novembru 2015. godine. Njegova vladavina je obeležena različitim kontroverzama, ali i naporima da unapredi svoju zajednicu i promoviše kulturu u svom narodu.


InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Nigerijski #kralj #rođak #Megan #Markl

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja