NaslovnaZDRAVLJEAko želite dobro zdravlje creva, dodajte ovaj sastojak u kafu

Ako želite dobro zdravlje creva, dodajte ovaj sastojak u kafu

Poznati američki gastroenterolog dr Vil Bulsivic kaže da je kafa jedno od njegova dva omiljena pića za zdravu probavu u kojima svakodnevno uživa. Drugi je kombuha.

Dr Bulsivic u kafu ipak voli da doda jedan sastojak kako bi poboljšao njene zdravstvene prednosti.

„Svojoj kafi volim da dodam cimet. To je sastojak koji svako ima u svom ormariću sa začinima“, otkrio je dr Bulsivic za Well and Good, a prenosi Index.hr. Objašnjava da je kafa bogata polifenolima, biljnim jedinjenjem sa snažnim antioksidativnim svojstvima koji pomažu u borbi protiv upala i štite od hroničnih bolesti i raka.

„Polifenoli su takođe prebiotici, što znači da mogu oblikovati mikrobiom“, navodi dr Bulsivic.

Dakle, dodavanje prstohvata cimeta ovom napitku punom antioksidansa, može pomoći u daljem povećanju antioksidansa u našoj jutarnjoj kafi.

Kašičica cimeta sadrži više od jednog grama vlakana

Dr Bulsivic tvrdi da je šoljica kafe dobar izvor vlakana koja podržavaju creva.

„Kafa zapravo sadrži dve vrste vlakana: topiva i prebiotička vlakna“, pojasnio je. Topiva vlakna smatraju se prebioticima, odnosno vlaknima koja hrane dobre crevne bakterije. Cimet je iznenađujući izvor vlakana. Čak i samo jedna kašičica cimeta sadrži više od jednog grama vlakana.

Ipak, doslednost je ključna kada se radi o zdravlju creva, kaže dr Bulsivic. Stalno uzimanje vlakana i biljne hrane, pijenje puno vode, vežbanje – uveliko doprinose održavanju zdravlja creva.

Spanać

Iako kafa s cimetom ne bi trebalo da zameniti drugu hranu bogatu vlaknima u našoj ishrani, gastroenterolog navodi da njeno redovno konzumiranje ima svoje prednosti za zdravlje creva.

„Dakle, možete li dobiti više koristi za zdravlje creva iz salate? Naravno. Ali budući da većina ljudi svakodnevno pije kafu, to počinje da ima sve veći pozitivan učinak na naš crevni mikrobiom“, ističe gastroenterolog.

Osim toga, ako ne volimo baš mnogo inače da pijemo crnu kafu, dodavanje cimeta je način da je učinimo ukusnijim i istovremeno poboljšamo probavu.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ako #želite #dobro #zdravlje #creva #dodajte #ovaj #sastojak #kafu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja