NaslovnaVESTIRadi se revizija vakcinalnog statusa svih zdravstvenih radnika

Radi se revizija vakcinalnog statusa svih zdravstvenih radnika

Do sada su kod sedam zaposlenih u KBC Zemun potvrđene male boginje. Po nalogu Gradskog zavoda za javno zdravlje u toku je revizija vakcinalnog statusa svih zaposlenih u toj zdravstvenoj ustanovi. Ukoliko ne može da se ostvari uvid u medicinsku i vkacinalnu dokumentaciju, rade se serološka analiza i dokazivanje IGG antitela.

Svi koji su nezaštićeni, nisu primili vakcinu ili nisu preležali male boginje biće vakcinisani. To je za Euronews Srbija danas rekla dr Slavica Maris, načelnica Jedinice za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Zaraza je najpre potvrđena kod četvoro zdravstvenih radnika u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo (porodilište), i to kod dva lekara i dve medicinske sestre. Nakon toga potvrđena su još tri slučaja morbila kod nemedicinskog kadra. Dr Maris kaže da su pod nadzorom svi koji su bili u kontaktu sa zaraženima, uključujući i pacijente, porodilje i bebe. Za sada niko od pacijenata nije zaražen.

Zaposleni iz KBC Zemun, koji su zaraženi malim boginjama, su uzrasta 29 do 54 godine. Za šest obolelih nepoznat je vakcinalni status, jedna obolela osoba je vakcinisana jednom dozom MMR vakcine, što je nedovoljno da zaštiti od ove bolesti.

Svi zaraženi tegobe su dobili od 12. do 23. maja. U Bolnici za ginekologiju i akušerstvo uvedene su stroge epidemiološke mere. Primaju se samo hitni slučajevi, dok se elektivni prijemi odlažu do odjave epidemije.

Zaraza u porodilištu

Mnoge brine što je zaraza krenula u porodilištu, a poznato je da su novorođenčad najugroženija od malih boginja. MMR vakcina, koja štiti i od morbila, prima se sa u drugoj godini života, a revakcina pred polazak u školu. Bebe u prvim mesecima života štiti majčin imunitet. Međutim, problem je ukoliko ni majka nije zaštićena.

Profimedia

 

Dr Maris kaže da su kontaktirani svi pacijenti koji su bili u kontaktu sa zaraženim zdravstvenim radnicima, proveren je i njihov vakcinalni status.

Povećava se broj zaraženih malim boginjama u KBC Zemun: Morbile potvrđene kod još nekoliko zaposlenih

"Batut": Registrovano 106 slučajeva morbila, mere pooštrenog nadzora sprovoditi do daljeg

“Mnogi su vakcinisani, a oni koji nisu dobili su instrukcije da se u slučaju pojave bilo kojih simptoma jave nadležnoj zdravstvenoj ustanovi. Bebe ne mogu da prime vakcinu, ali njih štiti majčin imunitet, tako da su i one zaštićene”, pojasnila je Maris.

Epidemija malih boginja prijavljena je u februaru na teritoriji Beograda. Od tada do danas na teritoriji glavnog grada registrovana su 72 slučaja obolevanja od malih boginja.

Dr Dragoslav Popović, savetnik UNICEF-a za imunizaciju kaže da je “neshvatljivo” da lekar pod temperaturom i sa ospama dolazi na posao u porodilište gde higijena i zaštita od virusa i bakterija mora da bude na najvišem nivou.

“Znači, neko dolazi bolestan na posao i donosi infektivnu bolest u kuću u kojoj se rađaju deca. U bolnicu se ne dolazi ni sa prehladom. Tako se u porodilište unosi virusna zarazna bolest za koju znamo da je broj jedan uzročnik smrtnosti kod dece do dve godine”, kaže Popović za Euronews Srbija.

Za njega je neshvatljivo i da zdravstveni radnici nisu vakcinisani. Dodaje da su pojedinci odbojnost prema vakcinaciji pokazali i tokom pandemije kovida, kada su izbegavali vakcinaciju. 

“Svuda u svetu osoblje koje radi u zdravstvenim ustanovama se vakciniše od zaraznih bolesti, kako bi zaštitili sebe, ali i pacijente. Meni je neshvatljivo da zdravstveni radnik širi zarazu u bolnici”, rekao je on.

Batut: Registrovano 106 slučaja morbila

Na teritoriji Srbije je do 26. maja registrovano ukupno 106 slučajeva morbila, poslednji su podaci Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

U Srbiji do sada registrovano ukupno 99 slučajeva malih boginja

Situacija u Novom Pazaru stabilna, nema novih slučajeva malih boginja, zaraženo troje dece

profimedia

 

Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod petoro obolelih. Od 7. februara na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji.

Mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Srbije, navedeno je na sajtu “Batuta”. 

Lekari podsećaju da je najbolja zaštita od malih boginja vakcinacija, da male boginje nisu bezazleno oboljenje, da se dešavaju komplikacije u vidu zapaljenja pluća, zapaljenja moždanih ovojnica, pa i smrtnog ishoda.

U pоslеdnjој еpidеmiјi mаlih bоginjа u Srbiјi, tоkоm 2017. i 2018. gоdinе, rеgistrоvаnо је оkо 5.800 оbоlеlih, оd kојih је 93 odsto bilо nеvаkcinisаnо, nеpоtpunо vаkcinisаnо ili sа nеpоznаtim vаkcinаlnim stаtusоm. Јеdnа trеćinа оbоlеlih bilа је hоspitаlizоvаnа zbоg tеžinе kliničkе slikе prаćеnе kоmplikаciјаmа. U оvој еpidеmiјi rеgistrоvаnо је 15 smrtnih ishоdа, mеđu kојimа је bilо čеtvоrо dеcе mlаđе оd pеt gоdinа.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Radi #revizija #vakcinalnog #statusa #svih #zdravstvenih #radnika

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja