NaslovnaVESTIKako danas u Srbiji žive pacijenti, koliko je dostupna terapija?

Kako danas u Srbiji žive pacijenti, koliko je dostupna terapija?

Svetski dan borbe protiv multiple skleroze (MS), koji se obeležava sutra, Srbija dočekuje sa više od 9.000 obolelih od te bolesti. Do pre nekoliko godina pacijentima su bila dostupna samo četiri leka, dok je danas dostupno 15 lekova, koliko i u svetu.

Vesna Savić iz Društva multiple skleroze Srbije kaže da terapiju sada prima 60 odsto, od čega je 40 odsto inovativna terapija.

“Ne razlikujemo se po kvalitetu, ni po kvantitetu od bilo koje druge zemlje na svetu. Sada u Srbiji postoji adekvatno lečenje za sve pacijente kojima je to potrebno”, kaže za Euronews Srbija Vesna Savić.

Multipla skleroza je hronična neurološka autoimuna bolest. Najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, ali se može manifestovati i u bilo kom drugom životnom periodu. Tok bolesti je nepredvidiv, a žene oboljevaju dva puta češće nego muškarci.

Savić kaže da su najčešće pritužbe pacijenata na dugo čekanje, da lekara ima malo.

“Radićemo zajedno sa lekarima da se čekanja skrate”, navela je ona.

Zbog progresije bolesti, veliki broj obolelih su u invalidskim kolicima, ili imaju status osoba sa invaliditetom. Za pet godina, broj pacijenata koji se leče o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje povećan je gotovo pet puta, sa svega 1.000 pacijenta u 2019. godini, na čak 4.500 lečenih pacijenata od MS u 2024. godini. Od toga 40 odsto njih se leči novim oralnim i visoko-efektivnim lekovima.

"Zajedno smo jači": Besplatno nacionalno savetovalište za obolele od multiple skleroze u MTS Dvorani

VIŠE O OVOJ TEMI POGLEDAJTE U VIDEO PRILOGU

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Kako #danas #Srbiji #žive #pacijenti #koliko #dostupna #terapija

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja