NaslovnaRAZONODALavići iz Ukrajine u Jorkširu

Lavići iz Ukrajine u Jorkširu

Deda Mraz, petnaestomesečni lavić koji je sa majkom, bratom i sestrom stigao krajem marta u jorkširski park za divlje životinje, protežući se pozira foto-reporterima dok njegova porodica uživa u odmaranju u rezervatu nazvanom „Zemlja lavova”. Predstavnicima sedme sile nedavno su predstavljena tri lavića i njihova majka, koji su spaseni iz ratom zahvaćene Ukrajine.

Mladunci i njihova majka Asja konačno su pronašli sigurno okruženje posle mnogobrojnih peripetija u pokušaju da im se obezbedi utočište. Naime, Asja je bila u privatnom vlasništvu u Donjeckoj oblasti kada je počeo sukob u Ukrajini. Prilikom pronalaska ove lavice volonteri Utočišta za spasavanje divljih životinja iz Kijeva su utvrdili da je bila neuhranjena i istraumirana bombardovanjem.

Krajem 2022. na svet je donela tri mladunca, Emi, Deda Mraza i Tedija. Porodica lavova je prebačena u Poljsku na oporavak, gde je provela čak devet meseci. Lavovi su morali da budu odvojeni i prebačeni u posebne boksove, a o njima su brinuli stručnjaci. Međunarodne organizacije za dobrobit životinja su tokom njihovog oporavka pokušavale da pronađu lavićima i njihovoj majci siguran smeštaj u što prirodnijem okruženju.

U tome su uspele u martu ove godine, kada su lavići sa majkom prebačeni u više od 1.500 kilometara udaljeni Jorkšir u Velikoj Britaniji.

Zvaničnici u tamošnjem parku za divlje životinje spremno su ih dočekali: lavovi su prošli rutinski medicinski pregled, a zatim su pušteni u rezervat. Kolin Nortkot, zadužen za lavove u parku, poručio je da su radnici zoo-vrta u Poznanju, gde su životinje mesecima boravile, uradili veliku stvar jer su spasili ovu porodicu lavova, prenosi britanski „Indipendent”.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Lavići #Ukrajine #Jorkširu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja