NaslovnaVESTINa Građevinskom fakultetu u Beogradu obeležena godišnjica rođenja Milutina Milankovića

Na Građevinskom fakultetu u Beogradu obeležena godišnjica rođenja Milutina Milankovića

Svečani skup “Vreme Milankovića: prošlost, sadašnjost i budućnost”, povodom obeležavanja 145. godišnjice rođenja Milutina Milankovića, održan je u Svečanoj sali Građevinskog fakulteta u Beogradu.

Na skupu koji je okupio brojne ugledne zvanice, profesore, studente i poštovaoce lika i dela ovog velikog naučnika rezimirane su dosadašnje aktivnosti Udruženja “Milutin Milanković”, ali su najavljene i buduće.

“S ponosom vas informišem da je naše udruženje iniciralo uvođenje ove manifestacije 2009. godine kada je formirala odbor i program za njeno obeležavanje. Kroz vrhunske naučne skupove, priredbe, izložbe i okrugle stolove želimo da njegovo veliko delo dobije zasluženo priznanje, a na taj način da se mladi upoznaju sa dostignućima naših velikana i dobiju inspiraciju za nove poduhvate. Ovo je prilika srpskom narodu da se oduži svome velikanu i da njegova dela dobiju zasluženo priznanje”, rekao je predsednik Udruženja “Milutin Milanković”, Slavko Maksimović i dodao da je te godine Pošta Srbije uvela prigodnu kovertu, a Narodna banka Srbije komplet novčanica sa likom Milankovića.

Pre skupa, simboličnim izrazom zahvalnosti, delegacija Udruženja je zajedno sa učenicima osnovne škole koja nosi ime slavnog naučnika, položila vence na spomeniku Milankoviću u njegovom parku u Beogradu.

Tokom svečane priredbe, nastupao je dečiji hor “Slavujčići” uz podršku sestara Gobović, čija je autorska pesma o naučniku proglašena kao zvanična himna.

Nakon prezentacije, prikazan je dokumentarni film “Milanković-gospodar vremena i prostora” koji je titlovan na engleski, kineski i španski jezik.

Film istražuje kako je Milanković kroz astronomsku teoriju o klimatskim promenama ostavio neizbrisiv trag u svetu nauke.

Šapić: Danas uklanjanje nelegalnih splavova od Brankovog mosta ka Ušću

Najavljena je i inicijativa za uvođenje tradicionalne godišnje manifestacije posvećene Milankoviću, kao i ustanovljenje Muzeja Milankoviću u srpskoj prestonici, ali i nagrade koja će nositi njegovo ime.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Građevinskom #fakultetu #Beogradu #obeležena #godišnjica #rođenja #Milutina #Milankovića

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja