NaslovnaRAZONODAFrancuzi najduže jedu

Francuzi najduže jedu

Nije tajna da Amerikanci naporno rade, retko idu na odmor i trude se da se koliko-toliko noću naspavaju (kako se navodi u anketama koje je finansirala industrija za proizvodnju pilula za spavanje).

Postoji veliki broj razloga koji unose nemir, a uglavnom se zasnivaju na sklonostima koje u odgoju stičemo prema radu, radu i samo radu, i stresu koji iz toga proizlazi u odnosu na porodicu i nedovršene kućne poslove. Sve zajedno dovodi do toga da tokom noći san ne dolazi na oči. Amerikanci uglavnom decu ujutro napune kornfleksima, rade ceo dan, pokupe decu iz obdaništa ili iz škola, zatim iz zatrpaju hamburgerima, viču na njih zbog domaćih zadataka i – puknu.

Francuzi su sušta suprotnost i ovakve probleme nemaju. Njihova najveća briga izgleda da se svodi na pronalaženje dovoljno vremena da jedu, spavaju i nađu malo vremena za odmor.

Mada su već dobro poznati po svojoj liberalnoj politici godišnjih odmora i slabostima prema kulinarstvu, u anketi Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) „Društvo na prvi pogled”, u kojoj se razmatra rad, zdravlje i odmor u Aziji, Evropi i Severnoj i Južnoj Americi, pokazalo se da Francuzi u spavanju i jelu provode više vremena od bilo koje bogate nacije u svetu.

Iako se sve više Francuza zadovoljava zalogajima pojedenim na brzinu u nekom od lanaca brze hrane ili sendvičima progutanim na radnom mestu, i dalje ova nacija više od dva sata dnevno provede u jelu, što je dva puta više vremena od onog koji Amerikanci posvećuju ovom ritualu ili Meksikanci, koji samo jedan sat dnevno poklanjaju hrani.

Iako malo spavaju, a mnogo vremena provode radeći, kao i na putu do posla i nazad do kuće, Japanci ipak uspevaju da provedu gotovo dva sata dnevno u jelu, što im je obezbedilo treće mesto, iza Novozelanđana.

U istraživanju se navodi da Francuzi spavaju oko devet sati dnevno, više od jednog sata duže od prosečnih Japanaca ili Korejaca koji u snu provode najmanje vremena.

Na opšte iznenađenje, i suprotno svim anketama pomenute industrije za proizvodnju pilula za spavanje, u ovoj kategoriji stanovnici SAD drže sigurno drugo mesto sa 8,7 sati sna u toku dana. Uprkos omiljenoj i opštepoznatoj sijesti, Španci su zauzeli tek treće mesto.

Ovo istraživanje, sprovedeno u zemljama – članicama OECD, pokazalo je da muškarci u lenstvovanju uživaju više od žena. Jaz između polova najveći je u Italiji gde su muškarci „pobedili” žene sa čitavih 80 minuta dnevnog lenčarenja.

U SAD ova razlika smanjena je na 40 minuta, dok je u Norveškoj najmanja – nešto manje od pet minuta.

Ono što im ostane od slobodnog vremena Japanci vole da provedu ispred televizora ili u slušanju radija. Ovakva vrsta zabave oduzima 47 odsto slobodnog vremena Japanaca.

Pokazalo se da je Turska najdruštvenija zemlja jer njeni stanovnici 35 odsto slobodnog vremena provode u druženju sa prijateljima.

Nijedna zemlja nije preterano fizički aktivna u časovima dokolice. Donekle se izdvaja Španija u kojoj 13 odsto stanovništva fizičkim aktivnostima ispunjava vreme kada ne radi.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Francuzi #najduže #jedu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja