NaslovnaPLANETAŠta ako Tramp bude osuđen i da li može da bude kandidat...

Šta ako Tramp bude osuđen i da li može da bude kandidat za predsednika

Trideset četiri optužbe, 12 porotnika, jedan ogorčeni sudija i gomila svedoka. Posle skoro pet nedelja završeno je istorijsko suđenje bivšem predsedniku Amerike Donaldu Trampu, koji je optužen u slučaju falsifikovanja poslovnih dokumenta radi prikrivanje isplate 130.000 dolara zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels, da ona ne bi govorila javno o njihovoj aferi tokom predizborne kampanje 2016. godine. Sada, porota odlučuje Trampovoj sudbini.

Tužilaštvo i advokati odbrane izneli su završne reči u utorak, nakon čega je porota počela sa većanjem. Ali, ako bude proglašen krivim čak i po jednoj tački, Tramp bi postao prvi bivši američki predsednik sa krivičnom presudom i prvi kandidat velike stranke koji bi se kandidovao za Belu kuću kao prestupnik.

Donald Tramp Foto:Tanjgu/Eduardo Munoz/Pool Photo via AP

Tužilac Džošua Stajnglas je u završnoj reči pozvao porotnike da razmotre šire implikacije Trampovog prikrivanja informacija, kao što je uticaj na izborni proces kontrolisanjem informacija koje dolaze do birača.

„Šema koju su ovi ljudi skovali mogla je maltene biti i razlog zašto je Tramp dobio te izbore“, rekao je Stajnglas.

Tramp je bio na slobodi uz kauciju tokom suđenja. Ako presuda bude osuđujuća, on će verovatno i dalje moći da napusti sud kao slobodan čovek dok sudija Huan Merčan ne zakaže ročište za izricanje kazne.

Sudija ima nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir pri izricanju kazne, uključujući Trampove godine (77), činjenicu da nije ranije osuđivan i moguće kršenje naredbi suda. Kazna može biti novčana, uslovna ili eventualno zatvorska.

Foto:Charly Triballeau/Pool Photo via AP

Tramp će se gotovo sigurno žaliti na osuđujuću presudu, što je proces koji bi mogao da potraje mesecima ili čak duže.
Trampov tim odbrane dva puta je tražio poništavanje suđenja tokom svedočenja Stormi Danijels, što je sudija odbio. Tramp se suočava sa ozbiljnijim optužbama za krivično delo zbog navodnog nezakonitog pokušaja da utiče na izbore 2016. godine i ilegalne uplate novca Stormi Danijels u zamenu za njeno ćutanje.

Moguće je, iako je malo verovatno, da bi Tramp mogao da odsluži kaznu zatvora. Optužbe sa kojima se suočava su krivična dela klase E u Njujorku, najnižeg stepena u državi. Svaka optužba nosi maksimalnu kaznu od četiri godine.
Postoji nekoliko razloga zbog kojih bi sudija Merčan mogao da odabere manju kaznu. Takođe je moguće da sudija odluči da izbegne stavljanje bivšeg predsednika i aktuelnog predsedničkog kandidata iza rešetaka.

Donald Tramp Foto:Tanjug/Michael Nagle/The New York Post via AP

Tu je i pitanje praktičnosti. Tramp, kao i svi bivši predsednici, ima pravo na doživotnu zaštitu Tajne službe. To znači da bi neki agenti morali da ga zaštite u zatvoru. Po svoj prilici bi bilo izuzetno teško voditi zatvorski sistem sa bivšim predsednikom kao zatvorenikom. Bio bi ogroman bezbednosni rizik, uz troškove obezbeđenja.

Tramp, i u slučaju da bude osuđen, može da se kandiduje za predsednika Amerike. Ustav SAD postavlja relativno malo uslova za izbor predsedničkih kandidata. Oni moraju imati najmanje 35 godina, američki državljani rođeni u SAD, koji žive u toj zemlji najmanje 14 godina. Ne postoje pravila koja blokiraju kandidate sa krivičnim dosijeima.

Ali, osuđujuća presuda bi ipak mogla da utiče na novembarske predsedničke izbore. Anketa koju su sproveli „Blumberg“ i „Morning consult“ ranije ove godine pokazala je da bi 53 odsto birača u ključnim državama odbilo da glasa za republikanca ako bi on bio osuđen.

Još jedna anketa, sprovedena ovog meseca na Univerzitetu Kvinipiak, pokazala je da bi za Trampa glasalo šest odsto manje ljudi, u sučaju da bude osuđen.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Šta #ako #Tramp #bude #osuđen #može #bude #kandidat #predsednika

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja