NaslovnaVESTIŠta je potpisano i šta podrazumeva revitalizacija te lokacije

Šta je potpisano i šta podrazumeva revitalizacija te lokacije

Vlada Srbije sklopila je okvirni ugovor sa stranim partnerom po kom bi prostor nekadašnje zgrade Generalštaba, bombardovane 1999. godine u NATO agresiji, trebalo da bude revitalizovan. Taj ugovor, kako navode u Vladi, vodi ka komercijalnom ugovoru. Ovime je pokrenut proces koji vodi ka finalizaciji ideje revitalizacije zgrade u Kneza Miloša.

Zgrada Generalštaba ili nekada zvanično Savezni sekretarijat za narodnu odbranu seme je razdora u srpskoj javnosti jer je firma zeta bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa zainteresovana za tu lokaciju. 

Strani mediji su već objavili da bi tu gradio veliki komercijalni kompleks. 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić koji je potpisao ugovor sa Affinity Global Development o revitalizaciji objekta, međutim, kaže da ne mora da znači da će tako i biti.

“Kada završe taj proces, kada dobiju saglasnost iz nadležnih institucija, tada ćemo ići u usvajanje plana posebne namene, koji se usvaja na Vladi, koji će onda naravno imati svoju proceduru koja podrazumeva javnu raspravu i učešće javnosti, sve ono što podrazumevaju naši zakoni”, rekao je Vesić za Euronews Srbija. 

Do sada potpisani dokumenti, memorandumi, predugovori i ugovori nisu dostupni javnosti, a nije ni objašnjeno šta bi revitalizacija tačno podrazumevala. 

Šef pravnog tima organizacije RERI Jovan Rajić navodi da je interes pre svega stručne javnosti u ovom slučaju veliki.

Vesić: Nekoliko kompanija želi da investira u lokaciju Generalštaba, još nema dogovora

“Imajući u vidu taj veliki interes javnosti i značaj ovog objekta oni su dužni da te ugovore bez odlaganja objave, ne kada gospodin Vesić proceni da je to taj ugovor, a pre toga je bio predugovor, pre toga je bio okvirni sporazum – ne. Sve mora da se objavi da bi zainteresovana javnost mogla da vidi šta je on to potpisivao, u čije ime i po čijem ovlašćenju”, rekao je Rajić.

Euronews Srbija

 

Na pitanje da li postoji saglasnost arhitekata u kom pravcu treba da se razvijaju projekti u Beogradu kao što je Generaštab, programska direktorka Festivala arhitekture u Beogradu Danica Prodanović kaže da o tome postoji jasan stav arhitekata. 

“Stav arhitekata je da Generalštab kao spomenik kulture apsolutno mora da se čuva i da se rekonstruiše i revitalizuje u skladu sa zakonskim okvirima koji su vrlo jasni i postoje i definisani su”, rekla je ona za Euronews Srbija. 

Euronews

“Zemljište će biti izdato na 99 godina” 

Ipak, neki detalji celog projekta su poznati.

“Mi smo upravo ovim ugovorom definisali da će zemljište biti izdato na 99 godina što inače omogućava Zakon o planiranju i izgradnji. U međuvremenu će ovaj projekat biti proglašen projektom od nacionalnog značaja kako bismo omogućili da nastavimo da radimo dalje”, rekao je Vesić. 

Arhitekta Slobodan Maldini kaže za Euronews Srbija da pre nego što su uopšte razmišljali da daju Gneraštab na 99 godina trebalo je da pitaju javnost, odnosno građane. 

“Ne kažem da je trebalo da bude referenduma ali je trebalo da bude javnih razgovora, diskusija, panela gde bi građani izneli svoje stavove i nakon toga bi kristalisali jednu ideju da li da se to uopšte daje ili da se vraća u prvobitno stanje”, rekao je Maldini. 

Vesić: Dokument o revitalizaciji prostora na kojem je zgrada Generalštaba nije nikakva tajna

Rajić kaže da je davanje u zakup na 99 godina, zapravo faktički izjednačava sa prenosom prava svojine. 

“To je praktično ista stvar i to se sprovodi samo u situacijama kada iz nekog razloga ne možete da prenesete pravo svojine, a to se upravo ovde dešava”, rekao je Rajić. 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Šta #potpisano #šta #podrazumeva #revitalizacija #lokacije

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja