NaslovnaVESTIAngelinine kreacije i za devojčice iz domova

Angelinine kreacije i za devojčice iz domova

Humanitarna revija maturskih hajlina koje su poznati srpski kreatori izradili na osnovu skica Angeline Aćimović, učenice tragično stradale u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar održana je danas u Tržnom centru Galerija, u organizaciji Fondacije “Angelina”.

Podršku Fondaciji dala je i supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Tamara Vučić, koja je prisustvovala reviji haljina koje će biti poklon i za devojčice iz domova za decu bez roditeljskog staranja iz čitave Srbije.

Supruga predsednika koja Fondaciju podržava od osnivanja, sredinom aprila prisustvovala je i reviji modela izrađenih po Angelininim crtežima, a tom prilikom imala je srdačan i duboko emotivan susret sa Angelininom majkom Natalijom.

Za tu priliku, u izradi modela učestvovalo je više od 25 najpoznatijih srpskih dizajnera i domaćih brendova, tako da su to drugo veče Fešn vika svi posetioci u isto vreme aplaudirali i brisali suze.

Haljine nastale na osnovu skica koje je Angelina napravila još sa 10 godina, prikazane na današnjoj reviji, matruski su dar i za po­vre­đe­ne de­voj­či­ce ­iz Du­bo­ne i Oraš­ja kao i de­voj­či­ce osmog dva raz­re­da ko­ji je Angelina po­ha­đa­la.

Reviju 30 modela koje su izradli najpoznatiji domaći kreatori, među kojima su Dragana Ognjenović i Igor Todorović, otvorila je uvodnim obraćanjem Angelinina sestra Marija.

JOVANA KULAŠEVIĆ (STF)

 

Haljine su ponele Angelinine drugarice, kao i devojčice maturanti iz svih domova u Srbiji.

Devojčica koja je "živela za modu": Angelinini crteži haljina bili su inspiracija za poznate dizajnere

Sećanje na žrtve u Ribnikaru, Duboni i Malom Orašju: Obeležen početak rada Fondacije "Angelina"

Angelinin otac, Anđelko najavio je da će Fondacija nastaviti iz godine u godinu da poklanja maturske haljine deci iz domova širom Srbije i da žele da taj gest darivanja postane tradicija.

Poklon Fondacije – haljine za maturu na koju bi ovog juna i Angelina išla, dobile su 52 male maturantkinje iz Beograda, Novog Sada, Pančeva, Negotina, Kraljeva, Dubone, Orašja…

Humanitarna revija maturskih haljina, koja je izazvala veliko interesovanje i probudila emocije posetilaca i učesnika održana je u tržnom centru Galerija.

JOVANA KULAŠEVIĆ (STF)

 

Haljine će biti izložene od 1. juna u Galeriji pored štanda Fon­da­ci­je na kojem svi lju­di do­bre vo­lje mo­gu da upla­te do­na­ci­je i gde će moći da dobiju informacije i o ra­du i pro­gra­mu te Fon­da­ci­je osnovane u martu 2024. u znak sećanja na ubijenu Angelinu i sve stradale u majskim tragedijama u OŠ “Vladislav Ribnikar”, Duboni, Malom Orašju i par meseci kasnije u Niškoj Banji.

Angelina je bila izuzetno talentovana devojčica koja je izradila brojne crteže haljina, sanjajući svoju modnu kolekciju i reviju.

U nasleđe je ostavila i 22 vrhunska crteža na osnovu kojih su domaći kretori napravili haljine, koje su bile deo Beogradske nedelje mode.

Haljine su prikazane i u Sava centru, a među njima bile su i dve koje je specijalno za tu priliku izradila jedna od najpoznatijih svetskih modnih kuća Kristijan Dior iz Pariza.

Poznati dizajneri oživljavaju kreacije male Angeline: Čuvanje uspomena na žrtve iz Ribnikara i Dubone

Angelinina porodica pokrenula je u martu Fondaciju i projekat u znak sećanja na njen život, talenat i kreativnost, promovišući adekvatan rad sa decom na otkrivanju i negovanju njihovih talenata.

JOVANA KULAŠEVIĆ (STF)

 

U tom cilju pokrenuta je i školica mode za osnovce od 10 do 14 godina koji će je godinu dana pohađati besplatno uz pomoć modnih kreatora i učiti i ići Angelininim koracima i putem.

Misija Fondacije je očuvanje sećanja na stradale u OŠ “Vladislav Ribnikar”, ali i Duboni, Malom Orašju i Niškoj Banji.

Osim toga nastala je kako bi se bavila prevencijom nasilja kroz edukaciju dece o opasnostima interneta i društvenih mreža, kako bi mogli da prepoznaju štetne sadržaje i da znaju da se zaštite od njih.

Fondacija će organizovati i drugu Konferenciju o bezbednosti dece u digitalnoj epohi.

Takođe, uključena je u stalnu brigu o ranjenima i porodicama poginule dece.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Angelinine #kreacije #devojčice #domova

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja