NaslovnaRAZONODADetektivi za mladoženje, njuškala za verenice

Detektivi za mladoženje, njuškala za verenice

Znaju sve o lažima koje ljudi izgovaraju tvrdeći da imaju plate veće nego što jesu i skrivajući svoje bolesti, prate ih kroz prljave i memljive lavirinte ulica Nju Delhija, fotografišu ih u trenutku kada napuštaju stanove ljubavnica. Jer, budući mladoženja može da deluje kao fin momak, da potiče iz dobre porodice, mada je veliko pitanje da li je baš sve onako kako izgleda.

Moderna Indija promenila se, između ostalog, i kada je reč o vekovima starom običaju unapred dogovorenih, isprovodadžisanih venčanja. Ovu drevnu instituciju sada su zamenile zajednice zasnovane na ljubavi, emocijama i anonimnim internet upoznavanjima.

I ko zna kako bi se ovaj novi fenomen odrazio na venčanja i brakove da se, po prirodi stvari, nije pojavilo i novo zanimanje – detektiv za mladoženje i verenice.

 

Privatni detektiv Sing, recimo, koji za sobom ima dvadesetogodišnje iskustvo u svojoj firmi „Hetfild detektivi” tokom koga je izučio i usavršio sve veštine koje ovaj posao zahteva – od prerušavanja, preko prismotre i njuškanja, pa sve do pogrešnog upućivanja – spreman je da u roku od samo nekoliko minuta od dobijanja zahteva od stranke rasporedi svoje ekipe u bilo kom delu zemlje.

Nekada su ove vrste usluga bile luksuz i mogli su da ih koriste samo oni koji imaju mnogo novca. Danas, kaže Baldev Puri, osnivač agencije „AMX” sa sedištem u Nju Delhiju, čija se trećina poslova odnosi na predbračne istrage, svaka porodica želi da sazna najviše što se može – kolika je verenikova plata, da li pije, puši, odlazi u barove, koja mu je krvna grupa…

Cena osnovne istrage kreće se oko 300 dolara, dok se rad tima za prismotru naplaćuje posebno. Iako je u Indiji prosečna zarada po glavi stanovnika manja od 900 dolara godišnje, računi za detektive koji dostižu hiljade dolara nisu ništa neuobičajeno, prenosi „Vašington post”.

Obično se počinje od kuće – koliko ima članova porodice, da li je imovina u svojini ili je iznajmljena, da li je „subjekt” oženjen ili je možda već bio veren. I kao u nekom filmu, detektivi razgovaraju sa vozačima, komšijama, komšijskim vozačima, kućnim pomoćnicama, baštovanima, ljudima koji odnose veš na pranje… Mnogo je načina da se otkrije istina.

Ugovoreni brak dugo je bilo strogo i kruto pravilo u Indiji: dva para roditelja, uz pomoć provodadžija i starijih rođaka, odabrala bi bračnog druga za svoju decu – i gotovo. Prijatelji od poverenja bili su konsultovani i zamoljeni da se raspitaju o mogućim problemima. Budući bračni par iz svih razgovora bio je isključen.

Ali sa promenom odnosa i srednjom klasom koja se sve brže razvija i spremna je sve da učini kako se brakovi njihove dece ne bi završili katastrofom, širom Indije počela je da niče prava mala armija detektivskih agencija. Ova profesija, koja je nekada bila skrivena na tajnovitim marginama društva, polako ali sigurno ušla je u glavne tokove svakodnevnog života.

Čak i u najtradicionalnijim krugovima dogovoreni brakovi često se sklapaju između porodica koje se upoznaju preko oglasa iz novina ili nekog od brojnih popularnih veb-sajtova.

Kao da sve ovo nije dovoljno, Indiju je uzdrmalo i sve šire prihvatanje predbračnih seksualnih odnosa, kao i pogrešno definisane uloge supružnika kod generacije profesionalno ambicioznih žena. Iako duboko tradicionalna nacija, Indija se našla usred grčevite promene i povela za detektivskom modom i dovela do procvata ove profesije.

Indijski detektivi tvrde da su se svega nagledali i da ih više ništa ne iznenađuje. Spremni su, kažu, na sve, od prisluškivanja telefona do formiranja lažnih kompanija, samo da bi došli do informacije. Mnogo je veza čijem su srećnom završetku baš oni doprineli. Bilo je i onih drugih. A detektivi – jogunasti, mnogo psuju, nikom ne veruju i u svakoga sumnjaju… 

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Detektivi #mladoženje #njuškala #verenice

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja