NaslovnaZDRAVLJEAlat ConVERGD donosi revoluciju u medicinskim istraživanjima: Iskorak u istraživanju ćelijskih funkcija

Alat ConVERGD donosi revoluciju u medicinskim istraživanjima: Iskorak u istraživanju ćelijskih funkcija

Foto: Pixabay

Kako tehnologije za sekvenciranje gena postaju sve moćnije, sve bolej razumemo ćelijsku raznolikost. Ovaj napredak inspirisao je naučnike iz Istraživačke bolnice Sent Džud za decu da kreiraju alat koji će unaprediti istraživanje specifičnih subpopulacija ćelija. Alat, nazvan Conditional Viral Expression by Ribozyme Guided Degradation (ConVERGD), omogućava preciznu manipulaciju ovim subpopulacijama ćelija, poboljšavajući proučavanje njihovih funkcija i potencijalne primene u medicini, piše Neuroscience News.

ConVERGD omogućava istraživačima da specifično ciljaju i manipulišu subpopulacijama ćelija na osnovu više karakteristika. Prema mišljenju dr Lindzi Švarc iz Odeljenja za razvojnu neurobiologiju bolnice St. Jude, ConVERGD je dizajniran da prevaziđe ograničenja postojećih tehnologija, koje su često složene za dizajn i nude ograničen prostor za genetski materijal.

– Jedan od naših glavnih ciljeva bio je da dizajniramo alat gde će se vaš gen od interesa izražavati samo kada je prenošen sa više karakteristika, ali je zaista jednostavan za krajnje korisnike da ga modifikuju i stave koje god gene žele – objasnila je Švarcova.

Kao dokaz koncepta, Švarcova i njen tim su koristili ConVERGD za proučavanje subpopulacije noradrenalinskih neurona. Ovi neuroni, koji su ranije smatrani homogenom grupom, pokazali su se kao ključni za različite vrste ponašanja, od poboljšanja pažnje do izazivanja stresnih odgovora.

– Noradrenalinski neuroni su se smatrali samo jednom vrstom neurona. Ali kada su aktivirani u mozgu, mogu izazvati mnogo različitih tipova ponašanja, poput poboljšanja pažnje i formiranja memorije ili izazivanja stresnog odgovora ili odgovora bori se ili beži – rekla je Švarcova.

Koristeći ConVERGD, istraživači su otkrili da je određena subpopulacija noradrenalinskih neurona, koja takođe proizvodi opioidni peptid nazvan dinorfin, povezana sa anksioznim odgovorima. Aktivacija ovih neurona koji luče dinorfin bila je dovoljna da izazove anksioznost. Ova otkrića otvaraju mogućnost razvoja ciljane terapije za anksioznost i depresiju, koja bi mogla izbeći neželjene efekte trenutnih tretmana koji globalno ciljaju noradrenalinsku signalizaciju.

Jedan od najzanimljivijih aspekata ConVERGD-a je njegova potencijalna primena van neuronauke. Švarc kaže alat bi mogao biti primenjiv na bilo koje tkivo, omogućavajući precizno istraživanje i manipulaciju ćelijskim subpopulacija u različitim istraživačkim oblastima.

– ConVERGD bi trebalo da bude primenjiv na bilo koje tkivo. Mogao bi biti koristan van neuronauke – rekla je dr Lindzi Švarc.

Pored neuroloških istraživanja, ConVERGD bi mogao imati širok spektar primena, uključujući istraživanja malignih oboljenja, imunologiju i razvoj novih terapija za razne bolesti. Robusni ribozimi, koji su ključni deo tehnologije ConVERGD, omogućavaju ekstremnu preciznost u kontroli ekspresije gena, čineći ovaj alat izuzetno vrednim za fundamentalna istraživanja i primenjena medicinska istraživanja.

Razvoj alata ConVERGD predstavlja značajan iskorak u istraživanju ćelijskih funkcija i njihovih uloga u različitim biološkim procesima. Kroz preciznu manipulaciju subpopulacija ćelija, istraživači mogu bolje razumeti složene biološke sisteme i razviti ciljane terapije za različite poremećaje. Ova inovacija ne samo da unapređuje neuronaučna istraživanja, već ima potencijal da transformiše istraživanja u mnogim drugim oblastima.

Studija koja opisuje ove nalaze objavljena je u časopisu Nature Neuroscience, a istraživački tim iz bolnice Sent Džud za decu, predvođen Lindzi Švarc i Aleksom Hjusom, nastavlja da istražuje mogućnosti i primene ovog revolucionarnog alata.

(Telegraf Nauka / Neuroscience News)

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Alat #ConVERGD #donosi #revoluciju #medicinskim #istraživanjima #Iskorak #istraživanju #ćelijskih #funkcija

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja