NaslovnaVESTIKako smo došli do toga da dečje razmirice ili svađa oko lopte...

Kako smo došli do toga da dečje razmirice ili svađa oko lopte završe tučom i ubistvom?

Izboden bračni par kod Leskovca, maloletnici pretukli muškarca u parku, dvoje dece pogođeno iz vazdušne puške, samo su neki od medijskih naslova koji su ovih dana uznemirili javnost. Dodatno zabrinjava to što su žrtve uglavnom bila deca ili njihovi roditelji.

Da slika bude još tužnija doprineli su i motivi napada. Primera radi, bračni par iz sela Donje Janjine, kod Leskovca izbo je prvi komšija sa kojim dele dvorište. Sukob je nastao, prema priči meštana, nakon dečije svađe.

U naselju Braća Jerković u Beogradu, dvojica maloletnika pretukla su na smrt Đorđa Mijatovića, brata potpredsednika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sukob je nastao nakon što mu se dete požalilo da mu tinejdžeri uzeli loptu. Kada je izašao da vidi o čemu se radi, napala su ga dvojica mladića, a on je od zadobijenih povreda preminuo u Urgentnom centru.

U Beogradu su se dogodila i dva ranjavanja dece iz vazdušne puške. Prvo u parku u Sarajevskoj ulici gde je dečak (11) upucan u butinu, a zatim je u nogu upucana i devojčica (15) kod Kalemegdana.

Petrović: najčešće žrtve deca i mladi

Predragom Petrovićem iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da je nasilje u društvu u porastu poslednjih nekoliko godina, da su najčešće žrtve deca i mladi. Osim fizičkog nasilja u porastu je i digitalno nasilje.

Petrović kaže da je njihovo nedavno istraživanje pokazalo da majska masovna ubistva od prošle godine nisu jedina, već da predstavljaju širi trend koji traje poslednjih desetak godina.

profimedia

 

“Od 2000. godine do danas bilo je 11 masovnih ubistava, a samo od 2013. godine do danas bilo ih je devet. Podaci tužilaštva ukazuju da su i druge forme krivičnih dela, koje uključuju nasilje, su u porastu za oko 20 odsto ako se posmatraju 2021, 2022. i 2023. godina. Deca i mladi, su najčešće žrtve nasilja u društvu, kažu da su izloženi fizičkom i digitalnom nasilju. Dakle, negde oko desetak odsto mladih smatra da je došlo do porasta nasilja”, rekao je Petrović za Euronews Srbija.

Edukacija o nenasilju počinje bukvalno od rođenja: Detetu ne treba slati poruku da može da radi bilo šta bez posledica

Zbog nasilnog dečaka u zagrebačkoj osnovnoj školi intervenisala policija

Navodi da je MUP još 2009. godine nastojao da utvrdi koji su uzroci koji dovode do nasilja u društvu i da se tada došlo do zaključka da su to: socioekonomsko raslojavanje, prisustvo negativnih idola, odnosno nasilničkih modela identifikacije, kao i pad individualnih i društvenih mehanizama kontrole takvog ponašanja.

Pojedini mediji promovišu kriminalce

“Dakle, sve je to i danas prisutno, čak se i pojačalo. Ništa se u poslednjih deset godina nije radilo kako bi se uticalo na smanjenje faktora koji su uzroci nasilja”, naveo je on.

Danas je, kako kaže, nasilje postalo dominantno u društvo jer se putem medija promovišu kriminalci, negativni modeli.

Dodaje da kolektivnoj psihozi i strahu kod građana doprinosi i to što su građani svakodnevno slušaju kako je Srbija na ivici građanskog rata, kako prete regionalni sukobi, kako je izložena hibridnom ratu i raznim formama sukoba.

Upitan da li tome doprinosi i neposredna blizina najvećeg ratnog sukoba u Evropi, on je rekao da se i to odražava na ljude.

“Kada govorimo o nasilju koje uključuje vatrene oružje, svakako je široka, laka dostupnost kako legalnog, tako i ilegalnog oružja jedan od faktora koji utiče na incidente, posebno na one sa smrtnim ishodom. I drugi faktori su veoma važni, poput lokalne bezbednosti, gde policija kroz decentralizovan model upravljanja, treba da bude u neposrednom kontaktu sa građanima. Mi nemamo decentralizovanu policiju, policiju u zajednici, zbog toga ona ne može da ostvari neposredne kontakte sa građanima, ne može da izgradi poverenja”, naveo je on.

 

Nastava u Hrvatskoj prekinuta nakon pretnji učenika (14), policija u njegovom stanu pronašla oružje

Osumnjičeni za pucnjavu u školi u Finskoj unapred isplanirao napad

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Kako #smo #došli #toga #dečje #razmirice #ili #svađa #oko #lopte #završe #tučom #ubistvom

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja