NaslovnaREGIONMomčilo Đurišić ubijen pre 3 godine

Momčilo Đurišić ubijen pre 3 godine

U ugostiteljskom objektu ulcinjskog Auto-moto društva na samom ulazu u grad, tog mirnog popodneva 4. juna pre tri godine, zlokobno je odjeknuo pucanj. Dve osobe odmah nakon toga, žurno su se udaljile sa lica mesta i izgubile u gustišu kraj magistralnog puta Ulcinj-Bar.

U lokalu tada nije bilo više gostiju. Zakupac, Ulcinjanin Momčilo Baro Đurišić (69), ostao je da leži nepomičan u lokvi krvi u šanku sa vidljivom ranom od metka na potiljku. Ubica i pomagač pobegli su istog dana u Albaniju…

Prošle su tri godine od tog mučkog ubistva, a Đurišićeva najbliža rodbina ni danas ne zna da li su ubica i pomagač u zatvoru u Albaniji ili negde na slobodi, da li im se sudi zbog toga ili je već doneta presuda, koji su motivi, da li su u pitanju plaćene ubice…

“Milion pitanja, a ni na jedno odgovor”, kaže Momčilov rođeni brat Đuro.

Ističe da su svi u porodici, Momčilova supruga i sin, braća i sestre, razočarani odnosom nadležnih institucija, jer ih niko i ni o čemu ne obaveštava.

“Ozbiljno razmišljamo da se obratimo i nekim međunarodnim institucijama koje deluju u Crnoj Gori”, kaže Đurišić.


foto: Printscreen/Youtube/Rudar 7

Ubistvo koje je potreslo mirni grad na primorju, brzo je rešeno.

Crnogorska policija podnela je u oktobru 2021. godine krivičnu prijavu protiv albanskih državljana Piroli Vinsceka (34) i Lala Dorjana (35), koje sumnjiči za ubistvo Đurišića.

Iz policije tada su saopštili da su tokom uviđaja identifikovali izvršioce i da su im kolege iz Albanije, nakon provere dokaza koje su izuzeli, potvrdili sumnje.

Jakne koje su nosili i pištolj iz kog je ispaljen smrtonosni hitac, nađeni su u blizini ugostiteljskog objekta.

Neposredno nakon priklupljenih dokaza, putem međunarodne pravne pomoći, krivično gonjenje, protiv osumničenih lica za ubistvo, ustupljeno je nadležnim pravosudnim organima Republike Albanije.

Iz Višeg državnog tužilaštva (VDT) u Podgorici, “Vijestima” je prošle sedmice potvrđeno da je to tužilaštvo putem međunarodne pravne pomoći tražilo odgovore o krivičnom gonjenju lica osumnjičenih za ubistvo.

Momčilo Đurišić, Ulcinj
foto: Printscreen/Youtube/Rudar 7

“Predmet koji je formiran u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici protiv dva albanska državljanina, P. V. i L. D., zbog krivičnog dela teško ubistvo izvršeno dana 04.06.2021. godine u Ulcinju, kojom prilikom je lišen života M. Đ., nakon preduzetih svih neophodnih radnji i pribavljenih dokaza, putem međunarodne pravne pomoći, dana 10.01.2022. godine ustupljen je radi preduzimanja krivičnog gonjenja, protiv navedenih lica, nadležnim pravosudnim organima Republike Albanije. Kako ovo tužilaštvo nije dobilo povratnu informaciju o tome da li je preuzeto krivično gonjenje protiv navedenih lica, a što je uobičajena praksa, to je ovo tužilaštvo putem međunarodne pravne pomoći zatražilo od nadležnih pravosudnih organa Republike Albanije da nas obaveste o navedenom, te ukoliko je preuzeto krivično gonjenje da nas obaveste o ishodu postupka, odnosno o eventualno donetoj odluci u konkretnom predmetu”, piše u odgovoru VDT na pitanja “Vijesti” koje potpisuje rukovoditeljka i portparolka Lepa Medenica. Dodaje se da će tužilaštvo nakon što dobije odgovor od nadležnih pravosudnih organa Republike Albanije, javnost blagovremeno obavestiti.

Pratili žrtvu?

Đurišić je likvidiran u zakupljenom ugostiteljskom objektu u krugu Auto-moto društva pored benzinske pumpe na ulazu u grad.

Državljani Albanije, kako je utvrđeno tokom istrage, u lokal su došli u popodnevnim satima, kada nije bilo gostiju, odnosno kada je Đurišić bio sam, što ukazuje da su ubica i pomagač neko vreme verovatno pratili Ulcinjanina.

Poručili su piće, a kada je Đurišić krenuo prema šanku, Piroli je izvadio pištolj i pucao mu u potiljak. Njegovo telo u šanku, nešto kasnije, pronašli su gosti lokala.

Albanci su odmah nakon ubistva, pobegli iz kafane u nepoznatom pravcu, a policija je nedaleko od mesta ubistva, pronašla pištolj i jaknu.

Istražitelji su kasnije utvrdili da su oni legalno ušli u Crnu Goru i iz nje izašli preko graničnog prelaza Sukobin, istog dana kada su izvršili ubistvo.

Prema informacijama “Vijesti”, likvidacija Đurišića dovodi se u vezu sa ubistvom Kosovara Beće Likaja, marta 2017. godine u Ulcinju, za šta je pravosnažno na 13 godina zatvora bio osuđen Momčilov sin Savo, koji je u međuvremenu preminuo.

Iz policije je tada saopšteno da jedan od pravaca istrage ide ka tome da li je motiv ubistva krvna osveta, ali da to ne mogu i decidno da tvrde.

Prema navodima optužnice, Đurišić je Likaja ubio u stanu koji je koristila njegova djevojka, ispalivši mu više hitaca u predelu grudi.

U međuvremenu, kako su “Vijesti” objavile, Piroli Vinscek ranjen je Skadru u pucnjavi koja se dogodila početkom januara 2022.

Kako su preneli albanski mediji, Pirolija su pogodila dva metka, u stomak i rame, a jedna osoba ga je nakon ranjavanja prevezla iz Skadra u bolnicu u Lješu.

Kako je pisao albanski “ABC News”, Piroli nije prevezen u skadarsku bolnicu zbog straha od još jednog pokušaja ubistva. Prema pisanju tog medija, pucnjava se dogodila dok se Piroli nalazio u automobilu marke “ford”.

Đurišić je i pre tragedije u kojoj je izgubio život, bio na meti napadača – u septembru 2019. godine, on je ranjen hicima iz pištolja, koje je ispalio Dalibor Topljanović iz Zaječara.

Iako je Topljanović odležao dvoipogodišnju kaznu u Spužu zbog ubistva u pokušaju, ostalo je do kraja nerasvetljeno zašto je i po čijem nalogu, u cik zore pucao u Đurišića koji se peške kretao ka lokalu.

Pitanja bez odgovora

“Vijesti” su pitanja o krivičnom gonjenju osumnjičenih za ubistvo Đurišića, u nekoliko navrata, slali na mejl tužilaštva u Skadru, poznat redakciji, ali kako je i ranije objavljeno, odgovora još nema.

Poslednja urgencija poslata je prošle sedmice.

Kurir.rs/Vijesti

Preneo: R.J.

Bonus video:

01:24

Snimak hapšenja ubice kod Bečeja

Kurir

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Momčilo #Đurišić #ubijen #pre #godine

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja