NaslovnaNAJNOVIJECveće i sveće za život prekinut albanskim rafalima

Cveće i sveće za život prekinut albanskim rafalima


POLAGANjEM cveća i paljenjem sveća na groblju i pored kapele u centru Gračanice ali i Akademijom u gračaničkom Domu kulture danas je obeleženo dvadeset godina od ubistva sedmanaestogodišnjeg Dimitrija Popovića.

foo d.z.

Nesrećni mladić ubijen je ispred kioska brze hrane nedaleko od manastira, dok je sa drugovima u večernjim satima čekao da kupi sendvič.

Ispred kioska tada se zaustavio e “audi” u kojem su se nalazila dva mladića albanske nacionalnosti iz Prištine. Za volanom je bio Ljabinot Gaši, a u vozilu obesni Aljbert Krasnići koji je, bez ikakvog razloga i povoda, ispalio rafal u pravcu kioska u kojem je, u tom trenutku, bilo više osoba. Metak je Dimitrija pogodio u glavu i nesrećni mladić je izdahnuo na licu mesta.

– Naš Dimitrije je ubijen u sedamnaestoj godini. Nije dočekao ni maturu, ni da ga majka oženi – oplakuje mladića majka Jorgovanka.

Priča da je voleo medicinu koja mu je bila prva ljubav, ali i da je imao sklonosti ka pisanju tekstova, za sport…

– Ono što se dogodilo Dimitriju nikada nikome ne bih poželeo. Niti takvu patnju porodici, jer je na najsvirepiji način prekinut jedan život. Iako je naša porodica iz Gračanice, do 1999. živeli smo u Prištini, a potom kada su svi Srbi izbegli iz grada vratili smo se u Gračanicu. I baš kada smo pomislili da će prestati sa kidnapovanjima i ubistvima Srba, koja su obeležila tu nesrećnu 1999. godinu, kao grom iz vedra neba snašla nas je Dimitrijeva smrt – ističe Srđan Popović, mladićev brat i aktuelni načelnik kosovskog okruga.

Naglašava da je njegov brat bio žrtva iživljavanja mladih Albanaca koji su se vozili te večeri kroz Gračanicu. Dimitrije je ubijen hicem iz vatrenog oružja koji ga je pogodio u glavu, a hice iz vatrenog oružja ispalio je Albert Krasnići. U “audiju” je došao sa drugom iz Prištine, gde su se prethodno šalili da će otići da ubiju nekog Srbina.

– Bol ne jenjava, a na sve načine nastojimo da zadržimo sećanje na njegovu nevino prolivenu krv, na našeg Dimitrija koji je tek počeo da se raduje životu – zaključuje Srđan Popović i podseća da je u centru Gračanice sagrađena kapela u znak sećanja na njegovog brata.

Inače, obeležavanju godišnjice ubistva Dimitrija Popovića danas su pored porodice, rođaka i prijatelja prisustvovali predstavnici Kancelarije za KiM, Srpske liste, dok je Akademiji u Domu kulture prisustvovao i vladika raško-prizrenski Teodosije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Cveće #sveće #život #prekinut #albanskim #rafalima

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja