NaslovnaPLANETAMiroslav Lajčak ostaje posrednik u dijalogu do imenovanja naslednika

Miroslav Lajčak ostaje posrednik u dijalogu do imenovanja naslednika

BRISEL – Mandat specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka biće produžen do imenovanja novog, a kao mogući naslednici Lajčaka pominju se i bivši ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto i diplomata iz Danske Peter Sorensen, piše danas Koha, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

Prema rečima neimenovanih diplomata, iako je Lajčak imenovan za ambasadora EU u Švajcarskoj, gde bi trebalo stupi na dužnost 1. septembra, mandat posrednika u dijalogu može da mu bude produžen na izvesno vreme, kako ta funkcija ne bi bilo praznine na toj funkciji.

Izvori su potvrdili da će izbor Lajčakovog naslednika morati da sačeka završetak procedura za izbor novih lidera u institucijama Evropske unije, nakon završetka evropskih izbora koji se održavaju od četvrtka do nedelje.

Havisto i Sorensen imaju iskustva iz regiona Zapadnog Balkana, jer su služili u međunarodnim misijama od KiM do BiH. Ranije je i bivši slovenački predsednik Borut Pahor potvrdio da bi voleo da se nađe u ulozi posrednika u dijalogu Beograda i Prištine.

Evropske diplomate navode da je u ovom trenutku prerano prognozirati ko će biti izabran jer tu odluku treba da donese novi visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost, koji će zameniti Žozepa Borelja.

 

Informisao sam zemlje o izazovima u dijalogu Beograda i Prištine

Miroslav Lajčak saopštio je danas da je razgovarao u Savetu Evrope u Strazburu sa državama članicama EU o trenutnom stanju i predstojećim izazovima u dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU.

Lajčak je na svom nalogu na društvenoj mreži Iks poručio da je jedinstvo ključno za jačanje političke pozicije EU na Zapadnom Balkanu.

“Dobro je vratiti se u Savet Evrope u Strazburu posle skoro dve godine. Cenim priliku da informišem države članice EU o trenutnom stanju i izazovima koji su pred nama u dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU. Jedinstvo EU je ključno za jačanje naše političke pozicije na Zapadnom Balkanu”, naveo je Lajčak.

On je u odvojenoj objavi na Iksu naveo da je u Strazburu razgovarao i sa generalnim sekretarom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope Matjeum Morijem o tome kako ojačati lokalnu upravu na severu KiM.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Miroslav #Lajčak #ostaje #posrednik #dijalogu #imenovanja #naslednika

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja