NaslovnaVESTIOve godine malu maturu polaže 67.000 učenika osmog razreda

Ove godine malu maturu polaže 67.000 učenika osmog razreda

Republiča upisna komisija za sprovođenje završnog ispita održala je danas sastanak, kome je prisustvovala ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović. Završni ispit ove godine održava se  17, 18. i 19. juna.

“Važno je da osiguramo punu informisanost o ispitu, da imamo siguran kvalitet ispitnog materijala i procedura, sve potrebne podatke i obrade, logistiku, bezbednost materijala i celokupnog procesa“, rekla je ministarka  i dodala da ove godine više od 67.000 učenika osmog razreda polaže završni ispit.

Ona je navela da je iskustvo iz prethodnih godina pokazalo da se nesmetana realizacija završnog ispita, kao i upisa i raspoređivanja učenika u srednje škole obezbeđuje stalnom koordinacijom i blagovremenim dogovorima svih učesnika u procesu.

Đukić Dejanović je podsetila da svaki učenik osmog razreda mora pristupiti ispitu kako bi dobio dokaz o završenoj osnovnoj školi, kao i da od postignutih rezultata na završnom ispitu u velikoj meri zavisi izbor željene srednje škole.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Fakulteta organizacionih nauka, Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva unutrašnjih poslova, Pošte Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, kojima se ministarka zahvalila na doprinosu koji su dali unapređenju procesa završnog ispita.

Tanjug/Rade Prelić

 

Ona je, takođe, izrazila zahvalnost zaposlenima u sistemu obrazovanja i vaspitanja  i svim spoljnim saradnicima,  koji učestvuju u sprovođenju aktivnosti kako bi završni ispit protekao u najboljem redu.

“Veliki je doprinos i naših školskih uprava, okružnih i zdravstvenih komisija, informatičkih koordinatora, kao i drugih učesnika procesa, koji svojom stručnošću i zalaganjem doprinose uspešnom završnom ispitu i upisu u srednje škole“, kazala je Đukić Dejanović, a navedeno je u saopštenju.

Mali maturanti pred novim izazovima: Koje srednje škole su najtraženije, za koje gimnazije je trebalo više od 90 bodova

Na portalu "Moja srednja škola" od danas izveštaji o postignućima učenika

Završni ispit biće održan 17, 18 i 19. juna. Učenici će polagati test iz predmeta Srpski jezik, odnosno maternji jezik, test iz predmeta Matematika i test iz izabranog predmeta. Učenici od prošle godine mogu da biraju da polažu test iz jednog od pet predmeta – Biologije, Geografije, Istorije, Fizike ili Hemije.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ove #godine #malu #maturu #polaže #učenika #osmog #razreda

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja