NaslovnaREGIONTELO NESTALOG MLADIĆA 13 GODINA BILO U U HLADNJAČI DOK JE PORODICA...

TELO NESTALOG MLADIĆA 13 GODINA BILO U U HLADNJAČI DOK JE PORODICA TRAGALA ZA NJIM U ovom slučaju još jedna misterija nije rešena

Foto: Printscreen Facebook

Misterija zašto je telo nestalog Seada Kukuruzovića bilo 13 godina u Institutu za sudsku medicinu i kriminologiju još nije razrešena. Zavod za sve okrivljuje policiju, a neki sagovornici kažu da je jedan od mogućih razloga stanje tela, dok drugi ističu da nije trebalo da se desi da je telo toliko dugo u toj ustanovi.

Podsećamo, Sead Kukuruzović nestao je 25. jula 2011. godine, a njegovo telo pronađeno je četiri meseca kasnije u reci Savi, kilometar udaljenosti od mesta nestanka. Porodicu je tek nedavno pozvao inspektor i pitao je da li pristaju na uzimanje DNK uzorka jer je EU pokrenula projekat baze podataka DNK nestalih osoba. Ubrzo nakon toga, misterija njegovog nestanka je rešena.

– Kada stigne NN telo,radimo po protokolu. Dakle, radi se obdukcija i uzima se uzorak DNK. Naravno, uzima se odmah jer je važno što pre uzeti uzorak koji može pomoći u identifikaciji. Sve se radi po nalogu policije – kaže Milovan Kubat, bivši načelnik Instituta za sudsku medicinu i kriminologiju, sada penzionisan, iako nije bio na čelu te ustanove u vreme kada je telo NN lica doneto u policiju. Institut.

Dodaje i da se identifikacija vrši na osnovu policijskog naloga i da isto nije moguće učiniti ako nemaju uzorak za poređenje.

Sead Kukuruzović
foto: Printscreen/Facebook

– U konkretnom slučaju, uzorak smo dobili u februaru ove godine i sve smo uradili po protokolu. Takođe, ne možemo čak ni tela koja su kod nas da šaljemo na kremaciju bez dozvole policije – navodi Kubat i zaključuje da u Zavodu još postoje tela koja se vode pod oznakom NN.

Josip Pavliček, magistar kriminologije i doktor krivičnog pravosuđa i kriminologije sa 26 godina iskustva u neposrednom istraživanju najtežih krivičnih dela, smatra da bi problem mogao biti u „telesnom stanju”.

– Ovo je možda razlog za ovo vreme. Upoređivanje evidencije nestalih i evidencije pronađenih tela lica čiji je identitet nepoznat deo je standardne procedure kriminalističkih istražitelja u cilju pronalaženja nestalih lica, ali i identifikacije tela. Na uspeh ovog poređenja može uticati stanje u kome se leš nalazi, odnosno mogućnost brze identifikacije (prepoznavanje po izgledu, prepoznavanje predmeta koje je osoba imala kod sebe, podobnost otisaka papilarnih linija za identifikaciju). U takvim slučajevima uzimaju se uzorci za analizu DNK i poređenje sa najbližim rođacima. U nekim slučajevima, zbog stanja tela, nije ga lako povezati sa konkretnom nestalom osobom, pa to može biti razlog dužeg vremena do identifikacije – zaključuje dr Pavliček.

Neki od sagovornika koji su upoznati sa radom Instituta za sudsku medicinu i kriminologiju ističu da nije smelo da se desi da se telo toliko dugo nalazi u Institutu i ​​smatraju da je, u nedostatku uporednih podataka za identifikaciju, a. trebalo je dobiti dozvolu za sahranu kao nepoznato lice.

Ali, do sada niko nije dao koherentno objašnjenje kako je telo moglo biti tamo 13 godina, a pitanje je da li bi ga identifikovali da nije postojao evropski projekat za kreiranje baze podataka nestalih osoba zbog čega je u porodicu nestale došao operativac PU zagrebačke radi uzimanja DNK uzorka. U zagrebačkom javnom tužilaštvu pitali su da li se proveravaju sve okolnosti rada na nestanku i da li se utvrđuje da li je, eventualno, bilo propusta u postupku tokom istrage o nestanku Seada Kukuruzovića i na kraju ko dao nalog Institutu za sudsku medicinu i kriminologiju da uporedi DNK uzorke, odnosno da li to daje policija ili neka druga institucija. Odgovora još nema

Dva člana porodice Seada Kukuruzovića, nezavisno jedan od drugog, ispričala su da im je policija nakon njegovog nestanka rekla da sačekaju 24 sata od trenutka njegovog nestanka kako bi krenuli u potragu. Izuzetak je bila ATJ Lučko, gde je njegov brat radio kao specijalac i gde je tadašnji komandant Alen Klabot odmah obezbedio deo pripadnika jedinice, kao i sredstva, a oni su se uključili u potragu.

Kurir.rs/Jutarnji list

Kurir

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#TELO #NESTALOG #MLADIĆA #GODINA #BILO #HLADNJAČI #DOK #PORODICA #TRAGALA #NJIM #ovom #slučaju #još #jedna #misterija #nije #rešena

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja