NaslovnaREGIONDodik najavio referendum za nezavisnost Srpske od BiH, datum će tek biti...

Dodik najavio referendum za nezavisnost Srpske od BiH, datum će tek biti određen

SANKT PETERBURG – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će u Srpskoj biti održan referendum o nezavisnosti Republike od BiH, a njegov datum biće tek određen.

“Postoji odluka o razdvajanju, ali još nije određen konkretan datum. Potrebno je da se uradi dosta analiza. Mi bismo to želeli već sada, ali, osim nas, postoje još dve strane u tom procesu. Za ovo je, naravno, potrebno vreme – rekao je Dodik u intervjuu za TASS na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF).

On je rekao da predstoji proces pregovora o razdruživanju.

“Uvereni smo da već postoji dovoljno istorijske, civilizacijske zrelosti da je to potrebno i da će se desiti”, istakao je Dodik, koji se juče u Sankt Peterburgu sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Prema njegovim rečima, ako bi Republika Srpska ostala u sastavu BiH bilo bi to gubljenje i vremena i mogućnosti i zato je potrebno što pre ostvariti to što Srpska želi da bi prestalo trošenje resursa uzalud se nadajući da će BiH nešto učiniti.

Mislimo da je BiH propala zajednica, ne može da funkconiše na ovaj način

Predsednik Republike Srpske rekao je da je BiH propala zajednica i da ona ne može da funkcioniše na način da se krši Ustav i vlastita pravila.

Dodik je rekao da je činjenica da je prilikom usvajanja rezolucije u Srebrenici zloupotrebljen Ustav BiH, da su je pokrenuli Bošnjaci zajedno sa Nemcima, te da je ona poremitila odnose u BiH.

On je zahvalio Ruskoj Federaciji što razume odnose u BiH i naglasio da je ruski stav o tom pitanju da rezolucija neće doprineti pomirenju bio tačan.

“Veoma je gađano u sredinu ukupnih odnosa u BiH, ali neki su ipak u BiH išli iza pokvarenih namera SAD i Britanije, a pogotovo Nemačke, i svrstavaju se na tu stranu, pogotovo u nastojanju da nametnu neku kolektivnu odgovornost. Sve što su od sadržaja naveli u tome jeste upravo osuda srpskog naroda”, rekao je Dodik za RT Balkan.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Dodik #najavio #referendum #nezavisnost #Srpske #BiH #datum #će #tek #biti #određen

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja