NaslovnaPLANETAGanc se danas verovatno povlači iz koalicije, ugrožen opstanak izraelske vlade

Ganc se danas verovatno povlači iz koalicije, ugrožen opstanak izraelske vlade

Ministar u izraelskom ratnom kabinetu Beni Ganc kasnije danas će izdati saopštenje u kojem se očekuje da objavi povlačenje svoje stranke Nacionalnog jedinstva iz koalicione vlade, čime se dovodi u pitanje opstanak aktuelnog saziva, prenosi Tajms of Izrael.

On je sredinom prošlog meseca najavio da će se njegova stranka povući iz koalicione vlade ako plan za posleratno upravljanje Gazom ne bude konsolidovan i odobren do 8. juna.

Premijer Benjamin Netanijahu ga je nakon toga optužio da „upućuje ultimatum premijeru, umesto Hamasu“, a da bi ispunjenje njegovih zahteva značio „kraj rata i poraz Izraela, napuštanje većine talaca, ostavljanje Hamasa na vlasti i stvaranje palestinske države“.

Kako prenose izraelski mediji, nema tekućih pregovora ili napora koalicionih stranaka da premoste jaz sa Gancem ili da obezbede da on ostane u koaliciji nakon sutrašnjeg roka, a očekuje se da on postupi prema ranijem ultimatumu budući da nije bilo razgovora o njegovim zahtevima.

Javni emiter Kan izvestio je u četvrtak, ne navodeći izvore, da je američka vlada pokušala da ubedi Ganca da odloži svoj planirani odlazak usred tekućih napora da se postigne sporazum sa Hamasom o prekidu vatre u Gazi i taocima koje grupa drži.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ganc #danas #verovatno #povlači #koalicije #ugrožen #opstanak #izraelske #vlade

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja