NaslovnaRAZONODAKako su Kinezi uzeli uzorke sa tamne strane Meseca

Kako su Kinezi uzeli uzorke sa tamne strane Meseca

Kineska lunarna sonda Chang'e-6 uspešno je početkom nedelje poletela sa tamne strane mesečeve površine, sa koje je prikupila uzroke za koje naučnici očekuju da će pružiti odgovore na ključna pitanja o ranoj evoluciji Sunčevog sistema, objavila je Kineska svemirska agencija. To je nova etapa ambicioznog kineskog svemirskog programa koji želi da pošalje ljudsku posadu na Mesec do 2030. godine.

Chang'e-6, koji je dobio ime po mitskoj kineskoj boginji Meseca, lansiran je 3. maja iz južne kineske ostrvske pokrajine Hainan, a potpuno robotizovana sonda sletela je 1. juna na do sada neistraženu lokaciju, u ogromni krater na mesečevom Južnom polu – Aitken. 

„Ovo je poduhvat bez presedana u istoriji ljudskog istraživanja Meseca. Misija je izdržala test ekstremnih temperatura na tamnoj strani”, objavila je službena novinska agencija Ksinhua, citirajući Kinesku svemirsku agenciju.

Zbog nedostatka atmosfere koja bi regulisala temperaturu, one variraju između minus 170 stepeni Celzijusa tokom lunarne noći i plus 121 stepen Celzijusa tokom lunarnog dana.

Nakon uspešnog prikupljanja uzoraka, „kineska zastava je prvi put postavljena na suprotnoj strani Meseca”, izvestila je Ksinhua.


(EPA-EFE/CNSA HANDOUT)

Naučnici veruju da je tamna strana Meseca, neistraženo područje tako nazvano zato što je nevidljivo sa Zemlje, a ne zato što nikada ne hvata sunčeve zrake, vrlo interesantna za istraživanja jer su njeni krateri manje prekriveni starim tokovima lave nego oni na vidljivoj strani.

„Uzorci uzeti s druge strane mogli bi da nam pomognu da saznamo više o formiranju i istoriji Zemljinog prirodnog satelita. Oni će, takođe, omogućiti bolje razumevanje porekla Sunčevog sistema i bolju pripremu za buduća istraživanja”, istakao je portparol misije Chang'e-6, Đi Ping.

Modul sa uzrocima bi trebalo da ostane još nekoliko nedelja u orbiti Meseca, a potom da počne povratak prema Zemlji.

Kina se nada da će do 2030. poslati na Mesec svoju prvu misiju sa ljudskom posadom. Planira, takođe, da izgradi i lunarnu bazu.


Prethodna kineska misija Chang'e prikupila je uzorke sa Zemlji bliže strane Meseca u decembru 2020, pokrenuvši akciju prikupljanja lunarnih uzoraka nakon pauze od 44 godine.

Misija Luna 24 bez posade, koju je pokrenuo bivši Sovjetski Savez 1976, prikupila je 170 grama uzoraka iz Mare Crizium ili „Mora kriza“, na bližoj strani Meseca.

Između 1969. i 1972. šest misija Apollo, sve sa posadom, prikupilo je 2.200 uzoraka ukupne težine 382 kilograma, takođe sa Zemlji okrenute strane Meseca.

Džejms Karpenter, šef odeljenja za lunarnu nauku Evropske svemirske agencije, rekao je da uzorci koje su prikupile misije Apollo sa bliže strane Meseca pokazuju da je bazen Južni pol – Aitken na suprotnoj strani, nastao u doba izuzetno teškog bombardovanja Sunčevog sistema, Zemlje i Meseca.

„Ovo je zaista ključan događaj u istoriji Sunčevog sistema, ali postoje neke kontroverze o tome da li se dogodio ili ne“, rekao je.

„Da bismo to razumeli, moramo da uskladimo te događaje, a to će se učiniti pomoću uzoraka sa udaljene strane Meseca iz bazena Južni pol – Aitken“.

Nakon sletanja, Chang'e-6 je 14 sati bušio, iskopavao i pakovao 2 kilograma materijala, sa ciljem da bude prva sonda koja će doneti takve uzorke sa udaljene strane Meseca. Sonda Chang'e-5 je 2020. za taj postupak na raspolaganju imala 21 sat.

„Kad padne mrak, kad sunce zađe, rad mora da se završiti, tako da postoji ograničeni vremenski okvir između sletanja i uzimanja tih uzoraka, pa ponovnog uzletanja, tako da je to bila prilično uzbudljiva misija, jer se morala obaviti brzo“, rekao je Karpenter.

Chang'e-5 se vratio sa 1,73 kg lunarnih uzoraka, umesto planiranih 2 kg, jer je bušilica uspela da napraviti rupu duboku samo 1 metar umesto planirana 2 metra, nakon što je došla do neprobojnih slojeva ispod površine.

Kina je saopštila da je poboljšala efikasnost svojih mašina za kopanje i bušenje u poređenju sa 2020.

Uzorci Chang'e-6 su prebačeni i zapečaćeni na raketnom motoru na vrhu letelice, koja je lansirana u svemir i spojiće se sa drugom letelicom u Mesečevoj orbiti i preneti uzorke na Zemlju.

Očekuje se da će 25. juna sleteti u kinesku Unutrašnju Mongoliju.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Kako #Kinezi #uzeli #uzorke #tamne #strane #Meseca

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja