NaslovnaPLANETARazlog je zakon o borbi protiv korupcije i ministar pravde Andrej Milović

Razlog je zakon o borbi protiv korupcije i ministar pravde Andrej Milović

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SD) napustili su danas sednicu parlamenta nezadovoljni što zakone o borbi protiv korupcije ne brani ministar pravde Andrej Milović.

Milović je ministar iz redova „Pokreta Evropa sad“. On je juče branio set zakona, takozvanih IBAR zakona, koji su izglasani jednoglasno, dakle i glasovima opozicije.

On je prihvatio amandman SD-a koji se odnosi na broj poena koje neki kandidat treba da ima na pravosudnom ispitu da bi bio izabran za tužioca, nakon čega je Vlada sinoć odlučila da on više u njeno ime ne brani zakone već potpredsednik Vlade Momo Koprivica.

Premijer Crne Gore Milojko Spajić je ranije izdao upustvo poslanicima da ne smeju da prihvate ni jedan amandman pozivajući se na zahteve EU.

Deo poslanika iz redova opozicije je kritikovao takav stav navodeći da poslanici glasaju po sopstvenom uverenju.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić je istakao da poslanici njegove partije neće učestvovati u raspravi o zakonu o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalom i zakonu o sprečavanju korupcije, ali da će učestvovati u raspravi o zakonima o medisjkim slobodama i Javnom servisu.

Poslanici DPS-a i SD-a su posle toga napustili salu.

Nikola Zirojević iz Socijaldemokrata (SD) je kazao da po Ustavu „poslanik glasa po sopstvenom uverenju, a ne kako mu kaže Milojko Spajić ili sekretar Vlade“.

On je objasnio da su iz njegove partije uočili tehničku grešku u vidu smanjenja kriterijuma sudijama na pravosudnom ispitu, ali da to nije izmenjeno u Zakonu o tužiocima.

Predsednik Skupštine Andrija Mandić je pročitao dopis koji mu je poslao Spajić, a u koje piše da je „prilikom njegove poslednje posete Briselu, naglašeno da svako amandmansko delovanje mora dobiti saglasnost institucija Evropske unije (EU)“.

U međuvremenu je danas saopšteno da je Evropska komisija (EK) preporučila održavanje Međuvladine konferencije sa Crnom Gorom i uputila pozitivan Izveštaj o ispunjenosti privremenih merila u poglavljima 23 i 24 (IBAR), preneli su podgorički mediji.

Evropska komisija je konstatovala da je Crna Gora, sveukupno, ispunila privremene standarde, dostigla dobar rezultat na nivou usklađenosti i napreduje u primeni pravnih tekovina EU i evropskih standarda u poglavljima 23 i 24.

U Skupštini je u toku rasprava o setu zakona, čije je usvajanje uslov dobijanja pozitivnog IBAR. Za sada je usvojeno sedam od 12 IBAR zakona, a rok je do iduće sedmice. Zakoni su usvojeni jednoglasno, za njih je glasala i opozicija.

Ipak, preporuka Vlade je da se ne čeka poslednji trenutak, već da se zakoni usvoje već danas, što je i inicijalni plan parlamenta.

Zakoni se odnose na unapređenje pravosuđa, pojačanu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i medijsku regulativu. Radi se o 12 zakona među kojima su najviši pažnju izazvali zakoni koji se odnose na specijalno tužilaštvo ali i tri medijska zakona.

Opozicija je kritikovala Vladu što su zakoni kasno dostavljeni, da su manjkavi ali je i glasala za njih glasati zbog, kako su naveli, evropskog puta Crne Gore.

Vladajuća koalicija Za budućnost Crne Gore koju čine stranke bivšeg proruskog Demokratskog fronta su ocenile da nisu potrebni zakoni zbog EU već zbog borbe protiv korupcije i kriminala.

BONUS VIDEO:

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Razlog #zakon #borbi #protiv #korupcije #ministar #pravde #Andrej #Milović

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja