NaslovnaPLANETAUkrajina ima pravo da gađa "legitimne vojne mete" u Rusiji

Ukrajina ima pravo da gađa “legitimne vojne mete” u Rusiji

Ukrajina ima pravo, u skladu sa međunarodnim pravom, da napada “legitimne vojne mete” u Rusiji kako bi se odbranila, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„Ukrajina ima pravo da se brani“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom u vojnoj bazi u blizini Stokholma, prenosi Rojters.

Foto:U.S. Army / Zuma Press / Profimedia

Dodao je da pravo na samoodbranu uključuje, kako je naveo, „pravo na gađanje legitimnih, vojnih meta na teritoriji strane agresora, u ovom slučaju Rusije“.

„Ovo je napadački rat koji je Rusija započela protiv miroljubive, demokratske, susedne zemlje… Nema sumnje da Ukrajina ima pravo da gađa mete na ruskoj teritoriji“, rekao je Stoltenberg.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je 5. juna da odgovor Moskve na isporuke Ukrajini dalekometnog naoružanja od Zapada može biti asimetričan i da Rusija razmišlja o tome da svoje oružje iste klase isporuči u one regione sveta, gde će se izvoditi napadi na vitalne objekte onih zemalja koje to rade protiv Rusije.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ukrajina #ima #pravo #gađa #legitimne #vojne #mete #Rusiji

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja