NaslovnaPLANETAPratite rezultate izbora za Evropski parlament uživo na našem portalu

Pratite rezultate izbora za Evropski parlament uživo na našem portalu

Rezultati izbora za Evropski parlament (EP) biće poznati večeras, što možete pratiti uživo na portalu Nova.rs. Naš reporter nalazi se u Briselu, gde u okviru projekta “Puls Evrope” prati izbore koji će odrediti budućnost Evrope u narednom periodu.

Izbori za EP počeli su 6. juna i održavaju se u 27 zemalja članica Evropske unije. Pravo glasa ima između 300 i 400 miliona ljudi.

Ovi izbori su specifični jer analitičari predviđaju uzlet desničarskih partija unutar parlamenta.

Foto: Nova.rs

Od ishoda izbora zavisi kurs kojim će se Evropa kretati, ali i da li će aktuelna predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen uspeti da obezbedi drugi mandat.

Na evropskim izborima će građani EU birati 720 poslanika EP, za 15 više nego što su birali 2019. godine.

Ovaj predizborni proces obeležile su i brojne sabotaže, za koje zvaničnici EU okrivljuju Rusiju.

Evropski parlament Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropska unija želi da zabrani vozačima da popravljaju svoje stare automobile i planira da ograniči letove koje ljudi mogu da obavljaju primenom „karbonskih pasoša“. To bi čak moglo nametnuti „zaključavanja“ kakva su bila na snazi u vreme pandemije virusa korona. Uz to, poljski premijer Donald Tusk planira mobilizaciju 200.000 ljudi, koji će biti primorani da idu u rat u Ukrajini – ovo su samo neke od lažnih vesti koje su prethodnih dana plasirane biračima u Evropi.

Za bujicu sajber napada i lažnih informacija čelnici Evropske unije (EU) optužili su Rusiju, navodeći da je kibernetički rat uveliko u toku.

Političari u Francuskoj i Italiji delili su lažne vesti da će klimatske politike za smanjenje zagađenja od poljoprivrede naterati građane EU da jedu insekte, dok je ljudima u Hrvatskoj, Nemačkoj i Poljskoj rečeno da političari u Engleskoj uvode „klimatske mere“ za svoje građane i slična ograničenja, koja će ograničiti ulazak stranih državljana.

Druge lažne priče imale su za metu poljoprivrednu politiku EU, pre svega kroz proteste poljoprivrednika koji su ove godine zahvatili niz država EU, uključujući Francusku, Nemačku, Španiju i Poljsku.

Ekstremno desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) aktivirala je debatu oko toplotnih pumpi. Kada je vladajuća koalicija predložila postupno ukidanje sistema za grejanje kuća koji rade na metan, AfD ih je označio kao „eko-diktaturu“.

Sve informacije i detalje iz Brisela donosi naš reporter Danilo Savić, a rezultate uživo moći ćete da pratite večeras na portalu Nova.rs.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Pratite #rezultate #izbora #Evropski #parlament #uživo #našem #portalu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja