NaslovnaBIZNISBrutalna otimačina! Ukrajinske vlasti zaplenjuju rafineriju sopstvenom biznismenu!

Brutalna otimačina! Ukrajinske vlasti zaplenjuju rafineriju sopstvenom biznismenu!

Ukrajinska vlada dala je zeleno svetlo za eksproprijaciju Rafinerije nafte u Odesi, velikog energetskog objekta koji nije radio više od decenije zato što je vlasnik nakon dolaska na vlast aktuelnog predsednik Ukrajine Volodimira Zelenskog morao da napusti državu.

Napredak u pogledu plana Kijeva da zauzme rafineriju izvestio je prošlog petka Pavel Velikorečenin, zamenik šefa ukrajinske agencije za vraćanje imovine i upravljanje (ARMA).

On će biti oduzet od „proruskog biznismena“ i predat državi koja namerava da razvija imovinu, rekao je on.


Foto: Printskrin video


 

Foto:  


 

Fabrika koja se nalazi u lučkom gradu Odesi pokrenuta je 1937. godine i bila je velika industrijska operacija u Sovjetskoj Ukrajini.

Krajem 1990-ih Kijev je odlučio da ga privatizuje.

Ruski naftni gigant Lukoil kupio je rafineriju 2000. godine i uložio velika sredstva u njenu modernizaciju.

Deceniju kasnije, promene na ukrajinskom tržištu i problemi sa naftovodom, koji je izgrađen da snabdeva naftu iz Rusije u fabriku, umanjili su njenu profitabilnost.

Rafinerija je prestala sa radom, a kupio ju je 2013. godine ukrajinski multimilioner Sergej Kurčenko preko svoje energetske grupe VETEK.

Za kupovinu je iskoristio kredit ruske banke VTB, u kome je fabrika poslužila kao zalog.


Foto: Tanjug/AP


 


Sledeće godine, nakon što je oružani udar u Kijevu koji je podržao SAD doveo novu vladu na vlast, Kurčenko je pobegao iz zemlje i na kraju izabrao Rusiju za svoje novo mesto boravka.

Nove ukrajinske vlasti proglasile su kupovinu lažnom i poručile da će tražiti njenu konfiskaciju. Kurčenko je posebno bio na meti krivične istrage zbog navodne utaje poreza i pranja novca.

Ukrajinska vlada je najavila konfiskaciju Kurčenkove imovine 2017. godine, ali je biznismen osporio taj potez na sudu.

U 2019, zvaničnici u Odeskoj oblasti su izvestili da je oprema fabrike značajno degradirala jer vlasnik nije uspeo da pravilno održava rafineriju.

 

(VIDEO) Ne biraju metu! Ukrajinski dronovi napali ruske civilne brodove u Crnom moru!

Planeta

Ukrajinske snage su u večernjim satima 8. juna ove godine dronovima izvršile napad na ruske civilne brodove koji nisu prenosili regularni teret primorajući kapetana da potraži usidrenje u Rostovskoj oblasti.

sledeća vest

InfoPuls-podeljeno sa IZVOR

#Brutalna #otimačina #Ukrajinske #vlasti #zaplenjuju #rafineriju #sopstvenom #biznismenu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja