NaslovnaRAZONODAKolike su plate novoizabranim parlamentarcima EU

Kolike su plate novoizabranim parlamentarcima EU

U nedelju su završeni izbori za Evropski parlament i izabrani su zastupnici koji će zemlje članice EU predstavljati u Briselu narednih pet godina. Koga su Evropljani izabrali na izborima 2024. nije svejedno, jer se radi o telu koje učestvuje u donošenju zakona, odobrava budžet EU i obezbeđuje da institucije Evropske unije pravilno rade svoj posao.

Srazmerno odgovornosti, ali i obavezama – tu su i plate koje zarađuju izabrani srećnici.

Svi zastupnici u Evropskom parlamentu imaju istu platu, a ona je prema podacima iz 2023. iznosila 10.075 evra bruto, odnosno 7.854 evra neto, nakon odbitka EU poreza i doprinosa za osiguranje.

Plata, odnosno naknada zastupnika, definisana je Statutom članova Evropskog parlamenta, a izračunava se iz osnovne plate sudije Suda Evropske unije, pri čemu naknada poslanika iznosi 38,5 odsto te plate. Plate se finansiraju iz budžeta Parlamenta, odnosno budžeta EU.

Osim ovoga, evroparlamentarci, takođe, primaju i druge naknade, pa tako pored plate od gotovo 8.000 eura neto, mogu dodatno da zarade još nekoliko hiljada evra.

Prvo, tu je dnevnica od 350 evra koja pokriva smeštaj, obroke i povezane svakodnevne troškove tokom službenog rada poslanika u Evropskom parlamentu. U te druge troškove ne spada automobil, jer je obezbeđeno besplatno korišćenje službenog automobila. Da bi dobili dnevnicu, poslanici moraju se upišu na popis prisutnih, a na iznos dnevnice utiče na to i da li su glasali u skupštini.

Izabranim parlamentaricma se isplaćuju, zatim, i putni troškovi za dolaske na sednice i sastanke Evropskog parlamenta u Briselu i Strazburu. Gornje granice za isplatu ovih troškiva postavljene su do najviše cene avionske karte za biznis klasu, za voz prvog razreda ili 0,58 evra po kilometru za putovanja automobilom (do najviše 1.000 km). Evropski parlament izdaje te karte. Osim toga, postoje utvrđeni iznosi koji se zasnivaju na udaljenosti i trajanju putovanja, kako bi se pokrili razni putni troškovi (putarina, troškovi prekomernog prtljaga, troškovi rezervacije i drugi).

Zastupnici imaju pravo i na povraćaj dve trećine troškova lečenja. Osim dela povraćaja novca, detaljna pravila i postupci u okviru ovog sistema isti su za sve službenike EU.


Najspornija naknada je ona za opšte troškove, koja iznosi 4.950 evra mesečno, a koja zastupnicima omogućava pokrivanje troškova kao što su najam kancelarije u državi članici u kojoj su izabrani ili troškova za informatičke hardvere i softvere, kancelarijski materijal, pretplate za mobilne telefone i internet. Ovaj iznos legne direktno na račun zastupnika i troškovi ne moraju da se naknadno opravdavaju, zbog čega se naknada i smatra kontroverznom.

Uz sve to, zastupnici imaju pravo na prelaznu naknadu “dok se ne snađu”, u iznosu od jedne mesečne plate za svaku godinu u kojoj su vršili dužnost poslanika, a tokom najviše dve godine od kraja mandata. Kada bivši parlamentarac preuzme dužnost negde drugde, iznos prelazne naknade smanjuje se zavisno od iznosa nove plate. Trenutno iznosi maksimalno 20.150 evra. Ako zastupnik istovremeno ima pravo na starosnu ili invalidsku penziju, ne može da prima i penziju i naknadu, već mora da odabere jednu od njih.

Ni ovo, međutim, nije sve. Neslužbena putovanja su plaćena do iznosa od 4.886 eura za godinu dana.

Svaki poslanik ima pravo i na mesečni budžet od 28.696 evra iz kojeg se pokrivaju troškovi poput plata ličnih asistenata. Taj novac se, ipak, ne isplaćuje zastupnicima direktno. Oni, međutim, ne smeju da zapošljavaju bliske rođake, a asistenti ne smu da učestvuju u aktivnostima koje bi mogle da dovedu do sukoba interesa.

Ove povlastice nakon izbora 2024. dobilo je ukupno 720 zastupnika, što je 15 više nego na prošlim izborima.

O broju zastupnika odlučuje se, po pravilu, pre svakih izbora, a ukupan broj ne može da pređe 750 plus predsednik, odnosno predsednica. Broj zastupnika se zasniva na načelu opadajuće srazmere, što znači da svaki poslanik iz zemlje sa većim brojem stanovnika predstavlja više ljudi od zastupnika iz zemlje s manjim brojem stanovnika. Najmanji broj zastupnika svake zemlje je šest, a najveći 96.

Broj zastupnika koji su izabrani u svakoj zemlji na evropskim izborima 2024. je sledeći: najviše zastupnika u EU parlamentu imaće Nemačka (96) i Francuska (81). Slede Italija (76), Španija (61) i Poljska (53), zatim Rumunija (33) i Holandija (31).

Oko dvadeset zastupnika imaće Belgija (22), Grčka (21) , Češka (21), Švedska (21), Portugalija (21), Mađarska (21) i Austrija (20). Manje od toga imaju Bugarska (17), Danska (15), Finska (15), Slovačka (15) i Irska (14). Hrvatska ima 12, a pri dnu liste su Litvanija (11), Slovenija (9), Letonija (9), Estonija (7), Kipar (6), Luksemburg (6) i Malta (6).

U dosadašnjem sazivu EU parlamenta prosečna starost zastupnika bila je 53. Žene su činile ukupno 40 odsto.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Kolike #plate #novoizabranim #parlamentarcima

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja