NaslovnaRAZONODAMedved protiv tigra- kako izgleda susret dva predatora

Medved protiv tigra- kako izgleda susret dva predatora

Retki su tako opasni susreti, pogotovo da su i zabeleženi kamerom. Ipak, u rezervatu tigrova Pilibhit, zaštićenom području u severnoj indijskoj državi Utar Pradeš posetioci na safariju snimili su neverovatan susret medveda i tigra u kome je očitana sva silina prirodnih zakona.

Na snimku se vidi tigrica kako luta zemljanim putem, a zatim se zaustavlja kada se pojavi medved,izranja iz drveća ispred. Medved luta preko puta i nestaje iza duge trave dok tigrica posmatra. Nekoliko trenutaka kasnije, dok tigrica šeta dalje, medved se ponovo pojavljuje i juri za njom.

„Najređi od retkih prizora medveda koji juriša na tigricu, uhvaćen danas u rezervatu tigrova Pilibhit. Tigru je trebalo vremena da posmatra medveda, odmerivši ga verovatno da bi razumeo više o njemu. Medved nije pokazao naročito agresivan naboj iz snimka, tako da je tigar morao da je odlučio da je dovoljno velik da izdrži”, napisao je u postu Radživ Kumar Gupta, penzionisani vladin zvaničnik iz indijske administrativne službe koji je bio svedok susreta, prenosi Lice Science.

Na snimku, tigrica se okreće kada čuje da medved juriša za njom, ali ona ne napada već stoji na svom mestu. Nakon nekoliko sekundi od suočavanja dva predatora, medved se povlači nazad u drveće.

„Grabežljivci obično imaju uzajamno poštovanje jedni prema drugima, posebno ako su slične veličine”, navodi Tara Piri, predavač ekologije i zaštite na Univerzitetu Suri u Velikoj Britaniji.

Predatori slične snage i veličine imaju tendenciju da izbegavaju nepotrebne borbe, jer borba troši energiju i dovodi obe strane u opasnost od povrede, dodao je Piri. Doduše, u ovom slučaju, tigrica je možda bila posebno nevoljna da se upusti u borbu jer je dojila tri mlada mladunca u vreme susreta i nije mogla da „priušti nikakvu povredu”, navode strani mediji. U objašnjenju ponašanja životinja navodi se i da je tigrica spustila gard i predala se kada je medved ušao u režim napada, što je takođe spustilo tenzije kod medveda koji je odmah otišao, pošto takođe nije bio voljan da se bori i pokazao je agresiju samo da pokaže svoju spremnost da se suprotstavi tigrici ako bude isprovociran.

A rarest of rare sight of a bear charging towards a tigress, captured today at Pilibhit Tiger Reserve- A CATS( Conservation Assured Tiger Standards) habitat developed assiduously by UP Forest Department.

Pl don’t miss the calm and composure of Big Cat even in face of attack &… pic.twitter.com/jU48UWpTqJ


— Dr Rajiv Kumar Gupta IAS (Retd) (@drrajivguptaias) April 30, 2024

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Medved #protiv #tigra #kako #izgleda #susret #dva #predatora

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja