NaslovnaPLANETA5 detalja sa suđenja Hanteru Bajdenu koji su nezamislivi za Balkan

5 detalja sa suđenja Hanteru Bajdenu koji su nezamislivi za Balkan

Sin predsednika Amerike Hanter Bajden osuđen je zbog nelegalnog posedovanja oružja, i to u trenucima kada je koristio narkotike. Njemu sada preti kazna od 15 do 20 meseci zatvora, a njegov otac, predsednik jedne od najvećih svetskih sila, rekao je da poštuje odluke suda i da nipošto neće pomilovati sina. Zamislite da se to dogodilo u Srbiji ili nekoj drugoj balkanskoj zemlji? Ako ne možete, evo još nekoliko činjenica o suđenju Hanteru Bajdenu koje su nezamisliv scenario za Zapadni Balkan.

Slučaj pokrenuo tužilac kog je postavio Tramp

Optužnicu protiv Hantera Bajdena inicirao je tužilac Dejvid Vajd, kog je ranije imenovao bivši predsednik Amerike Donald Tramp. Hanter Bajden je tako postao prvi sin aktuelnog predsednika protiv kog je podignuta optužnica.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Patrick Semansky

A tu optužnicu podigao je glavni protivnik njegovog oca Džozefa Bajdena. Ovi, praktično prvi koraci u slučaju Hantera Bajdena, već predstavljaju situaciju koja je teško zamisliva na Zapadnom Balkanu, posebno imajući u vidu da će se Tramp i Bajden suočiti na predstojećim predsedničkim izborima u Americi.

Hanter Bajden je optužen da je lagao na formularu prilikom kupovine revolvera „kolt kobra“ u oktobru 2018. godine, navodeći da nije korisnik droge, niti zavisnik, uprkos činjenici da je tada bio zavisnik od kreka.

On se izjasnio da nije kriv za krivična dela koje su uključivala laganje o zavisnosti kada je potpisao vladin dokument o kontroli revolvera i ilegalno posedovao oružje 11 dana.

Suđenje Hanteru Bajdenu, sinu predsednika Amerike

Suđenje Hanteru Bajdenu počelo je 3. juna u saveznoj državi Delaver. Ovo je prvi slučaj da se sudilo sinu predsednika Amerike.

Bajdenov sin je negirao krivicu u slučaju nelegalnog posedovanja oružja. Po sopstvenoj odluci, nije svedočio u ovom postupku, a njegov pravni tim nije ni pozivao druge svedoke.

hanter bajden, sin američkog predsednika, krivično osuđen Hanter Bajden Foto: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

Hanter Bajden se suočava sa još jednim krivičnim slučajem, a reč je o utaji poreza.

Samo suđenje obeležili su šokantni detalji i svedočenja bivših partnerki Hantera Bajdena, koje su opisivale detalje njihove veze i potvrdile njegovu zavisnost od narkotika.

Predsednik kaže da se neće mešati u proces jer – poštuje sud

Sam predsednik Amerike Džozef Bajden je tokom suđenja više puta isticao da njegov sin treba da krivično odgovara, ukoliko sud proceni da je kriv.

Kako je sam rekao, u proces se neće mešati, jer on poštuje sud i sve njegove odluke. To podrazumeva da poroti i sudiji omogući miran tok procesa, bez ikakvih uplitanja i pritisaka.

Upitan da li će drugačije reagovati u slučaju da Hanter zaista bude osuđen, Bajden je ponovio da takvog mešanja u rad pravosudnih organa sa njegove strane neće biti.

Američki predsednik Džozef Bajden podržao odluku suda da osudi njegovog sina Hantera Džozef Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Osuđen sin predsednika

I suđenje je okončano, a Hanter Bajden je osuđen zbog ilegalnog posedovanja oružja u periodu kada je konzumirao narkotike.

Nakon prve optužnice protiv sina aktuelnog predsednika i prvi put da je takvo suđenje održano, porota koju je činilo 12 ljudi proglasila je Hantera Bajdena krivim po tri tačke optužnice.

Tako je postao prvi sin aktuelnog predsednika Amerike koji je osuđen za krivično delo. Kao što je odbijao da svedoči tokom samog postupka, tako je i nakon završetka istog odbio da bilo šta komentariše za medije.

Džozef Bajden rekao je da prihvata presudu svom sinu.

Predsednik neće pomilovati sina

Tu dolazimo do poslednjeg čina ove drame. Džozef Bajden rekao je da neće pomilovati Hantera, iako na to ima pravo predsednik Amerike.

„Kao što sam rekao prošle nedelje, ja sam predsednik, ali sam i otac. Džil i ja volimo našeg sina i jako smo ponosni na njega. Brojne porodice čiji su se voljeni borili sa zavisnošću razumeju osećaj ponosa kada vide koliko je onaj kog vole jak i istrajan u oporavku“, rekao je predsednik Amerike.

Da li će presuda Hanteru Bajdenu uticati na rejting njegovog oca, pa i na sam ishod predsedničkih izbora u Americi, još je neizvesno.

BONUS VIDEO Vuk Velebit: Tramp nema alternativu, ali Bajden?

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#detalja #suđenja #Hanteru #Bajdenu #koji #nezamislivi #Balkan

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja