NaslovnaRAZONODAEgzozomi- revolucija u industriji lepote koja ukida starenje

Egzozomi- revolucija u industriji lepote koja ukida starenje

Egzozomi- sam naziv zvuči zaista ezoterično i atraktivno. U pitanju su čestice koje proizvode ćelije ljudskog organizma i koje su izgleda ključan faktor i nezi i uskoro bi trebalo da postanu i nezaobilazan deo nege za sve koji žele lice bez bora i tragova vremena.

Šta su egzozomi

Egzozomi su, stručno rečeno, ekstraćelijske vezikule nano veličine koji imaju signalnu funkciju. Luče ih različite ćelije, a uloga im je da prenose informacije od jedne ćelije do druge. Egzozome mogu da stvore i ljudske matične ćelije. U kozmetičkoj industriji, pišu mediji, upotrebljavaju se u proizvodima namenjenim da se mažu na površinski sloj kože ili se unose u kožu putem mikroinjekcija, a mogu i da se kombinuju sa dejstvom laserskih i radiofrekventnih tretmana. Ono što je značajno- utiču na zarastanje kože i regeneraciju iznutra ka spolja. 

Benefiti

Postoje određene studije koje sugerišu da su ključne prednosti egzozoma visoka stabilnost, nedovođenje do imunološkog odbacivanja i direktna stimulacija ciljanih ćelija. Navodi se i da je svako kandidat za korišćenje proizvoda sa egzozomima, a oni će najviše odgovarati osobama kojima je fokus na dugovečnosti kože.

Poreklo egzozoma koji se koriste u kozmetici može biti iz ljudskih matičnih ćelija. Magazin Alure upozorava da u tom slučaju upotreba egzozoma može biti sporna. Na primer, studija iz 2022. sugeriše da egzozomi koji u svom genetskom zapisu nose mogućnost razvoja ćelija raka mogu da podstaknu rast tumora, zbog čega je skrining zdravlja donatora matičnih ćelija neverovatno važan.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Egzozomi #revolucija #industriji #lepote #koja #ukida #starenje

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja