NaslovnaRAZONODAStarenje nije čudno i neprirodno, ali ako ga prihvatimo nema zarade za...

Starenje nije čudno i neprirodno, ali ako ga prihvatimo nema zarade za mnoge

Kada prođete kroz pubertet, shvatite da se vaše telo menja. Ali, ova faza razvoja nije jedini put kada se ljudska tela menjaju. Niko ne govori o tome koliko su prirodne i zdrave doživotne hormonalne promene — one koje uzrokuju opuštanje i bore kože.

Promene sa godinama kako starimo su normalne i donekle su neizbežne. Što je još važnije, starenje može biti lepo, piše Your Tango. Da bismo sebe videli na ovaj način, moramo da odbacimo društvenu poruku da je starenje loše i da je nešto protiv čega se moramo boriti.

Evo istine:

Ne morate da odbacite sopstveno telo i protok vremena. U stvari, to je bitka koju nikada nećete dobiti. Takođe, možete jednostavno biti autentični. Jer u opsesivnoj trci protiv vremena neke sasvim normalne stvari odbačene su kao deo pokušaja industrije lepote i fitnesa, koje vrede više milijardi dolara na svetskom nivou, da nas osramote što smo bilo šta drugo osim „savršenih”. A to je prosto neodrživo stanje. 

1. Oblik tela se menja

Ovo je sasvim normalno. Prema klinici Mejo, žensko telo prolazi raznen faze, jer smanjenje estrogena može dovesti do toga da žensko telo deponuje više stomačne masti — čak i ako vaga ne pokazuje više kilograma.

2. Tanja kosa i obrve

Ovo je česta pojava kod žena. Klivlendska klinika potvrđuje da je to sasvim normalno i za to su krivi hormoni.

„Polni hormoni koji pomažu u stimulaciji folikulskih vlakana su smanjeni i često postoji mala dominacija testosterona. Zbog ovog starenja i promena životne sredine, neki folikuli dlake potpuno prestaju da proizvode novu kosu”, objašnjavaju.

3. Koža sa donje strane ruku klone

To je posledica fizike i hormona. Koža se opušta. Možete da vežbate i da smršate, ali ruke retko ceo život izgledaju kao da imate 22 godine.

Značajan je gubitak i na koži na leđima. To jednostavno ima veze sa gubitkom kolagena, kao i smanjenjem ukupne mišićne mase.

4. Stomak je prvi na udaru

Koža gubi tonus i ovo je posebno veliki problem ako ste u trudnoći imali veliki stomak. Onda taj višak sada počne potpuno drugačije da izgleda.

Samo znajte da se to dešava skoro svima, i sasvim je u redu. Takođe, u najvećoj meri je povezano sa hormonima.

5. Bez definisanih mišića

To ima veze sa hormonima, elastičnošću kože, promenama u masnom tkivu i vezivnom tkivu. Ali bez obzira što se ovo nikome ne dopada za gubljenje definicije mišića vežbe su uvek dobrodošle, one utiču na smanjenje rizika od gubitka koštane mase.

6. Dobićete bore.

Ne postoji način da izbegnete bore. Možete da ih tretirate kremama i hemijskim pilingom i to je u redu. Važno je i da koristite kremu za sunčanje, ali šta god da radite, imaćete fine linije na svom licu.

7. Promena libida

Zbog hormona se dešava da žene izgube želju za intimom, ali doktori često mogu pomoći i ponuditi dobre ideje kako da se oporavite.

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Starenje #nije #čudno #neprirodno #ali #ako #prihvatimo #nema #zarade #mnoge

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja