NaslovnaZDRAVLJEČuveni stomatolog svake noći svojoj deci lepi usne dok spavaju

Čuveni stomatolog svake noći svojoj deci lepi usne dok spavaju

Poznati britanski ortodont na svojoj deci svake večeri sprovodi metodu za koju kažu da je trenutno najkontroverznija u stomatologiji.

Da li ste čuli za mouth taping, tj. lepljenje usana tokom sna? Zašto se ova metoda preporučuje, govorio je nedavno dr Majk Mju, ortodont iz Velike Britanije, tokom gostovanja u podkastu Agelast kod Galeba Nikačevića.

Dr Majk Mju je pre nekoliko godina postao prava globalna internet senzacija svojom „mewing” (mjuing) tehnikom koja dnevno generiše milionske preglede na TikToku i Instagramu, a u kojima tinejdžeri pokazuju svoje transformacije vilice koristeći ove vežbe.

Foto: Belinda Jiao / PA Images / Profimedia

Zbog te viralne tehnike našao se na udaru zvaničnog udruženja u svetu ortodoncije u Velikoj Britaniji i ima vrlo kontroverznu reputaciju. Na optužbe i sam dr Majk odgovara u ovom razgovoru u podkast Agelast, ali i objašnjava specifičnu tehniku koju primenjuje i na svoju decu – lepljenje usana tokom noći. Evo kako on priča o tome na primeru svoje ćerke.

„Ja svake večeri lepim usne svojoj deci. Imala je dudu, cuclu… nisam bio zadovoljan time. Kad smo je isključili, odjednom je počela da diše na usta. Da sada to radim, ostavio bih je. Počela je da diše na usta, a ja nisam u tom trenutku počeo da joj lepim usne. To je potrajalo. Nažalost, to je bilo vreme kad je počelo ovo sa suđenjem.“

Kako kaže, bio je pod ogromnim stresom nekoliko godina, ali onda je počeo da lepi usne deci. Razlog za to je, kako tvrdi, velika dobrobit po zdravlje.

„Zato sam uprskao stvar. Onda sam se pribrao. Do tada je već počela da ima problema. Tad sam joj širio gornju vilicu. Imala je četiri-pet godina. Stavio sam joj protezu pred peti rođendan i proširio sam gornju vilicu. Odjednom je počela da izdiše na nos. I tad sam počeo da joj lepim usne. Video sam neko istraživanje koje kaže da su alergije povezane sa disanjem na usta. Odjednom su joj se smanjile alergije, boja kože joj je bila bolja, bila je mnogo zdravija samo zato što je disala na nos. Tokom dana su joj usta bila često otvorena, ali svake noći po celu noć morala je da diše na nos“, kaže doktor Majk.

određivanja bola u stomaku prema mapi stomaka

Metoda mouth taping, ili lepljenje usana, jeste praksa koja podrazumeva korišćenje trake ili flastera da biste zatvorili usta dok spavate. Cilj je da se podstakne disanje kroz nos tokom sna.

Dobrobiti lepljenja usana tokom spavanja

Bolji san

Disanje kroz nos tokom sna može poboljšati kvalitet sna i smanjiti smetnje kao što su hrkanje ili apnea u snu.

Poboljšano zdravlje disajnih puteva

Disanje kroz nos pomaže u filtriranju, zagrevanju i vlaženju vazduha pre nego što dospe u pluća, što može smanjiti iritaciju disajnih puteva.

Podsticanje disanja na nos

Redovno disanje kroz nos može ojačati mišiće nosa i sinusa, pomažući u održavanju zdravih disajnih puteva.

Mogući rizici lepljenja usana tokom sna

Iako se metoda mouth taping može činiti korisnom za neke ljude, kontroverzna je iz nekoliko razloga.

Bezbednost

Postoji zabrinutost da bi mouth taping mogao biti opasan za neke ljude, posebno za one koji imaju probleme s disanjem ili alergijama.

Nedostatak dokaza

Iako postoje izveštaji o pozitivnim efektima, nedostaju detaljne studije koje potvrđuju dugoročnu efikasnost i bezbednost ove metode.

Moguć osećaj gušenja

Neki smatraju da mouth taping može izazvati osećaj gušenja ili anksioznosti kod ljudi koji su navikli na disanje na usta tokom spavanja.

Individualne razlike

Ono što može biti korisno za jednu osobu možda neće biti korisno ili sigurno za drugu jer postoje razlike u anatomiji, zdravstvenom stanju i navikama spavanja među ljudima.

U suštini, doktori i stručnjaci za spavanje obično preporučuju individualizovan pristup rešavanju problema disanja tokom spavanja, pre svega konsultaciju sa stručnjakom pre primene bilo koje nove metode, uključujući i mouth taping.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Čuveni #stomatolog #svake #noći #svojoj #deci #lepi #usne #dok #spavaju

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja