NaslovnaZDRAVLJEEksperimentalna imunoterapija za lečenje raka rektuma pokazala stoprocentan uspeh

Eksperimentalna imunoterapija za lečenje raka rektuma pokazala stoprocentan uspeh

Rak rektuma nestao je kod svih pacijenata, učesnika male kliničke studije u kojoj je ispitivana efikasnost nove imunoterapije. Stoprocentna uspešnost eksperimentalnog tretmana potvrđena je kod svih 42 ispitanika, stoji u izveštaju objavljenom ovog meseca.

Studija je, inače, izvedena u saradnji američkog Memorijal Sloun ketering centra za lečenje raka i farmaceutske kompanije GSK.

Lek po imenu “dostarlimab-gxly” upotrebljen je za lečenje pacijenata sa specifičnim oblikom raka rektuma, čiji je izazivač genetska mutacija.

“Kao lekar, videla sam iz prve ruke razorni uticaj standardnih tretmana dMMR rektalnog raka i oduševljena sam potencijalom koji je ‘dostarlimab-gxly’ pokazao kod ovih pacijenata”, navela je u saopštenju dr Andrea Sersek, načelnica Odeljenja za kolorektalni rak Memorijal Sloun ketering centra i glavna istraživačica studije.

MMRd tip karcinoma rektuma je onaj u kom ćelije imaju disfunkcionalan sistem reparacije DNK i čine oko pet procenata svih slučajeva rektalnog raka.

Kao i mnogi drugi tipovi raka, tretiraju se zračenjem, hemioterapijom i operativno, a neretko i kombinacijom svih ovih metoda. Međutim, oni obično ostavljaju i ozbiljne posledice po kvalitet života pacijenata, jer mogu da izazovu poremećaje rada creva, fekalnu inkontinenciju ili seksualnu disfunkciju.

Potrebno još istraživanja

Prema dr Kleliji Kucak, onkološkinji koja nije učestvovala u ovoj studiji, rezultati su “neverovatni”.

Hiljade ljudi bespotrebno umire od raka u Velikoj Britaniji zbog zastarelog pristupa bolesti, pokazalo novo istraživanje

“Pošto su dMMR hipermutirani tumori, oni su vrlo primetni za imuni sistem. On će prepoznati ćelije raka kao strana tela i ubništiće ih. Međutim, posle nekog vremena, kancer evoluira i na kraju imuni sistem prestane da deluje”, rekla je Kucak za Euronews.

“Ono što deluje kod ovih tumora je kada reaktiviramo sistem imunoterapijom, a u ovom slučaju lekom koji navodi limfocite da ponovo prepoznaju ćelije raka kao štetne i uništava ih”, dodaje doktorka.

Pacijenti koji su bili lečeni tokom šest meseci pokazali su potpuno klinički odgovor i na MRI snimku kod njih više nije bilo “dokaza o postojanju tumora”, kao i ni tokom endoskopije i digitalnog ispitivanja koji su usledili, navode iz GSK.

Ipak, potrebna su dalja istraživanja, pre nego što se “dostarlimab”, poznat i kao “Jemperli”, nađe u široj upotrebi.

U planu je svetska studija koja bi dalje testirala efikasnost leka, kada se koristi samostalno, umesto u kombinaciji sa hemoterapijom, zračenjem i operacijom, kako bi bila potvrđena ova otkrića.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Eksperimentalna #imunoterapija #lečenje #raka #rektuma #pokazala #stoprocentan #uspeh

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja