NaslovnaNAJNOVIJEPre godinu dana zabranjeno dopremanje naših proizvoda na KiM

Pre godinu dana zabranjeno dopremanje naših proizvoda na KiM


NA današnji dan pre godinu dana Priština je zabranila ulazak srpske robe na Kosovo i Metohiju, ali i gotovo četiri i po meseca koliko ne dozvoljava dopremanja dinara. Zbog te dve drastične mere, ionako težak život u srpskim sredinama na Kosmetu postao je još teži.

Foto: D.Z.

Nekadašnje proizvode iz centralne Srbije, poput prehrambenih i mlečnih, slatkiša, sokova i drugih artikala, zamenila je roba iz regiona, pre svega iz Severne Makedonije, Albanije, Hrvatske, Grčke… I sve cene proizvoda izražene su u evrima. Građani Severne Mitrovice žale da je sva ta roba, osim što je sumnjivog kvaliteta, znatno skuplja od one koji su nudile srpske kompanije.

– Osim što gotovo da nema srpske robe u našim radnjama, više ne možemo ni da pazarimo u dinarima. Iako dijalog o dinaru još traje, i traži se nekakvo rešenje, oni su demonstrirali silu zatvaranjem filijale i banaka Poštanske štedionice, ali i drugim jednostranim potezima. Evo, bojim se da ne nađu neki izgovor da nam zatvore i prodavnicu – priča nam prodavačica u jednoj od trgovina nadomak bolnice u Kosovskoj Mitrovici.

On kaže i da kupci, iako su i ranije povremeno koristili evro, nerado prelaze na ovu valutu, kao i da im je dodatan problem što im nedostaju proizvodi iz centralne Srbije na koje su navikli, poput dugotrajnog mleka, jogurta, poznatih slatkiša…

Zbog zabrane robe iz centralne Srbije, kako nam kaže sredovečan čovek koji živi u blizni prodavnice, građani su primorani da koriste proizvode sumnjivog kvaliteta na koje nisu navikli.

– Sve su nam nametnuli, pre svega prisustvo tzv. kosovske policije kojoj nije mesto na severu, jer je stanovništvo gotovo sto odsto srpsko. Nametnuli su nam i evro. U našim magacinima očigledno nema više srpske robe koju su upadima s dugim cevima zaplenili. Jednostavno, hoće ovde da iskorene sve srpsko, što je nerihvatljivo – priča nam sedamdesetogodišnjak, nekadašnji tehničar u ovdašnjoj zdravstvenoj ustanovi, koji ističe i da je u apotekama teško naći i lekove koje su građani uglavnom koristili.

Iz Udruženja privrednika na severu KiM konstatuju da su zabranom ulaska srpske robe na gubitku srpske kompanije, naši građani, ali i Albanci koji su, takođe, navikli da koriste određene proizvode.
Ne stiže ni štampa na kioske

KADA je vlast Aljbina Kurtija spustila rampu za srpske proizvode, već godinu dana na teritoriju Kosovo i Metohije ne stižu ni novine iz centralne Srbije. Našim sunarodnicima u Pokrajini tako je uskraćeno pravo da se na svom jeziku preko štampanih medija informišu o dešavanjima u matičnoj državi, ali i svetu. Na ovo očigledno kršenje osnovnih prava međunarodne organizacije i razni NVO aktivisti – ćute.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Pre #godinu #dana #zabranjeno #dopremanje #naših #proizvoda #KiM

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja