NaslovnaVESTITroškovi na završnoj godini srednje škole ispraznili novčanike

Troškovi na završnoj godini srednje škole ispraznili novčanike

Maturanti srednjih škola već su na raspustu i oni koji žele da upišu fakultete uveliko se pripremaju za prijemni ispit. Uvek je završna godina u srednjoj školi predstavljala veliki izdatak za roditelje, jer je tu maturska ekskurzija, matursko veče, upis na fakultet… Ako još dete ne upadne na budžet, već studira kao samofinansirajući student, za mnoge je jedino rešenje da podignu kredit.

Međutim, računanica majke jedne maturantkinje, koja planira da upiše fakultet, potvrđuje da su ove godine brojni troškovi na završnoj godini srednje škole roditeljima mnogo ranije “ispraznili novčanike”. 

Njena gruba računica pokazuje da je “maturski udar” njenu porodicu koštao oko 200.000 dinara. Propratne, svakodnevne izdatke nije mogla ni da izračuna. Naravno, ima roditelja koji su prošli jeftinije od naše sagovornice, ali i onih kojima je na kraju cifra bila mnogo veća. 

To su dodatni troškovi samo za jedno dete. Ko ima dvoje i više dece, a ima roditelji koji u kući imaju dva maturanta ili malog i velikog maturanta, oni su bukvalno u maju i junu “bankrotirali”.

Naša sagovornica kaže da je maturska ekskurzija, šest dana u inostranstvu, za njenu ćerku koštala 65.000 dinara, plus džeparac 300 evra, to je već 100.000 dinara koje je morala za izdvoji. Nije računala kupovinu koja se podrazumeva kao priprema za svako malo duže putovanje.

Troškovi za matursko veče

Priprema za matursko veče je takođe ogromna stavka u budžetu svakog roditelja. Matursko veče u jednom prestižnom beogradskom hotelu koštalo je 10.000 dinara. Đaci su dodatno pozvali još neke nastavnike, koji su ostavili poseban trag tokom njihovog školovanja, te su tako za njihova mesta svi dodatno plaćali po još 1.500 dinara.

Maturska haljina koštala je 17.000 dinara, sandale 15.000, torbica 6.000 dinara.

Kraj škole, ali ne i kraj obavezama: Sutra poslednji nastavni dan za osmake i maturante srednjih stručnih škola

Unsplash

 

“Očekivale smo da ćemo sve to moći da kupimo za manje novca, ali nismo uspele. Sa haljinom smo još dobro prošle, jer su cene paprene”, priča ova majka.

I tu nije kraj. Šminkanje je koštalo 6.000 dinara, feniranje 1.000, manikir i pedikir 4.000 dinara. U grubu računicu nije uračunala fotografisanje na samoj maturi, poklon za razrednu, taksi za povratak kući sa mature. 

Matursko fotografisanje je bilo i u školi – grupno, ali i pojedinačno. I to je koštalo oko 1.000 dinara. 

“Dodatno je agencija koja se tim bavi ponudila i žurku za maturante, gde je samo ulaz koštao 1.500 dinara”, priča majka.

Pripreme za prijemni 

Njena ćerka planira da nastavi školovanje. Važno joj je da studira na budžetu, te će tako prijemni polagati na dva fakulteta – željeni i fakultet koji joj je druga opcija.

Nije se opredelila za pripremnu nastavu koju organizuje fakultet koji želi da upiše. A da je i to morala da plati bio bi to dodatni trošak od 30.000 dinara. Za prijemni se sprema sama, jedino je platila četiri privatna časa po 2.000 dinara kako bi sa profesorom razjasnila nedoumice koje je imala.

Odlučila se da izađe na probni prijemni, kako bi se upoznala sa tipom zadataka koji je je čekaju na prijemnom, ali i da vidi gde je sa znanjem. Za izlazak na probni prijemni morala je da plati 4.500 dinara. Dobro je uradila test (19 tačnih od 20 zadataka), te se nada da će tako proći i na prijemnom i da će fakultet upisati kao budžetski student.

Danas poslednji nastavni dan za maturante gimnazija, đaci završnih razreda stručnih škola u klupama još nedelju dana

Tanjug/Rade Prelić

 

Prijava za prijemni za dva studijska programa na istom fakultetu je 11.000 dinara. Ipak, ništa ne želi da prepusti slučaju (računa i na tremu, koje će sigurno biti) te se odlučila da prijemni polaže i na drugom fakultetu koji joj je opcija B. Prijava za drugi fakultet košta 8.000 dinara. Upis na fakultet će biti oko 5.000 dinara.

Sve su to troškovi roditelja ukoliko dete upiše fakultet o trošku države, da bude na budžetu. Za samofinansirijuće studente izdvajanja su višestruko veća. 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Troškovi #završnoj #godini #srednje #škole #ispraznili #novčanike

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja