NaslovnaRAZONODAIgre bez granica rimskih legionara

Igre bez granica rimskih legionara

Pre 2.000 godina, na obali Dunava na severu i sa zapadne strane omeđen rekom Mlavom, rimski grad Viminacijum doživljavao je svoje zlatno doba. Tada su, u glavnom sedištu rimske provincije Gornja Malezija, patriciji i plebejci šetali uređenim popločanim ulicama, odmarali na manjim i većim trgovima, kupali se u termama sa pet bazena na samom ulazu u grad, molili bogu Jupiteru u velikom hramu. Ispred bedema, u vojnom logoru o zaštiti brinuli su rimski legionari.

Danas, na najpoznatijem balkanskom i srpskom arheološkom nalazištu, na tri kilometra od Kostolca, posetioci osim istorijskih lekcija, koje slušaju od stručnih vodiča, mogu da putuju kroz vreme na zabavno-sportski način.

Od kraja 2018. godine, u okviru Arheološkog parka „Viminacijum” radi jedinstveni „Limes avantura park”, poligon sa brojnim preprekama i jednim od najdužih zip lajnova u Srbiji.

Kuda sada a da se ostane čist

Za prelazak prepreka: drvenih stubića, veranje uz užad preko bazena sa vodom i blatom, provlačenje kroz drvene tunele ili preskakanje visokih prepreka od bala sena, nije potrebna posebna fizička kondicija. Poligon je osmišljen tako da u njemu mogu uživati posetioci svih uzrasta – od 7 do 77 godina. Poligon su gradili inženjeri različitih struka. O posetiocima brine stručno osoblje i bez specijalnih pojaseva, kaciga, rukavica ne može se ući. Ovakav sadržaj jedinstven je u čitavoj Srbiji. Nešto slično postoji najbliže u Italiji. Samo ni tamo nijedan avantura park nije smešten na pravom arheološkom nalazištu.

U zatvorenom prostoru, pored drvenih baraka za smeštaj, izrađenih po ugledu na rimske logore i sa oznakama vojnih formacija, koje su tokom 4. i 5. veka službovale u ovom delu Rimskog carstva, organizuju se radionice. U njima se, kroz igru, saznaje kako se nekad živelo, razvija kreativnost, mašta, podstiče timski duh kako mladih tako i odraslih avanturista. Svako može da se okuša u grnčarstvu, kaligrafiji, vezu, izradi sveća, opančarstvu, juvelirstvu, da proba da iskuje novac kao stari kovači. Posetioci mogu da se oprobaju i u raznim vojnim disciplinama, koje su danas postale olimpijski sportovi, poput mačevanja ili streličarstva.

I deca i odrasli uz smeh prelaze prepreke

Za prethodnih 10 meseci skoro 10.000 dece školskog uzrasta boravilo je u ovom parku. Sa podjednakim uživanjem kao školarci, uz smeh, ciku i uzvike ushićenja prepreke po poligonu prelazili su ozbiljni menadžeri i direktori velikih srpskih i inostranih kompanija u takozvanim tim bilding poslovnim kampovima. Tokom posete Starom Kostolcu, ni Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, nije odoleo da prođe deo poligona. On je tom prilikom istakao da „Viminacijum” beleži posetu od 100.000 posetilaca i da je sa avantura parkom postao prvorazredna, srpska, turistička atrakcija, koja će doprineti većem interesovanju i za samo arheološko nalazište.

Otkriveno samo pet procenata

Značaj arheološkog lokaliteta „Viminacijum” nadmašuje nacionalne okvire. Za poslednjih 300 godina, koliko se obavljaju istraživanja, otkriveno je manje od pet procenata obrisa grada u kome je prema pretpostavkama arheologa pre 2.000 godina živelo oko 40.000 stanovnika. Danas najbliži Kostolac ima oko 10.000 stanovnika, a nešto dalji i veći Požarevac prema popisu iz 2011. godine 44.000 stanovnika.

Potrebni su umešnost i želja za avanturom

Prostirao se na 450 hektara šire i 220 hektara uže gradske teritorije. Najveći deo je i dalje sakriven pod plodnim oranicama i kopovima TE „Kostolac”. Snimanjem posebnim kamerama utvrđeno je da je na ovom nalazištu skoro 14.000 grobnica i nekropola Starog Rima. Danas u timu istraživača učestvuju stručnjaci iz različitih oblasti od arheologa, matematičara, geologa, petrologa, elektroinženjera, do onih koji se bave daljinskom / dubinskom detekcijom, 3-de modelovanjem… Skoro u svakom trenutku na lokalitetu Arheološkog instituta prisutan je višečlani tim stručnjaka naše zemlje i kolega iz drugih delova sveta. Kako se može čuti od vodiča za posao ne brinu: koliko je bilo prostranstvo Viminacijuma imaće narednih 200 godina materijal za istraživanje i iskopavanje kako bi otkrili sve trgove, hramove, pozorišta, vojni logor ovog velikog centra i simbola moći Rimskog carstva iz Dunavskog areala. 

Poznati stanovnici i gosti

Na tlu današnje Srbije rođeno je 18 rimskih imperatora. Viminacijum je tokom svoje viševekovne istorije bio adresa na kojoj su živeli ili dolazili u goste neki od njih. Car Konstantin u dva navrata: prvi put 321. i potom posle 13 godina pauze – 334. godine. Trajan je bio u periodu pre rata sa Dračanima, tokom prvog veka nove ere.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Igre #bez #granica #rimskih #legionara

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja