NaslovnaRAZONODAPark iz doba jure na britanskom ostrvu Vajt

Park iz doba jure na britanskom ostrvu Vajt

Zabavni park na ostrvu Vajt privlači pažnju javnosti zbog bogatstva fosila dinosaurusa u tom području. U parku „Blekgeng Čajni”, osnovanom 1843. godine na južnoj strani britanskog ostrva, mogu da se vide roboti dinosaurusi koji mogu da hodaju, njišu repovima i riču.

Ostrvo Vajt, blizu južne obale Engleske, meka je za naučnike koji proučavaju fosile dinosaurusa. Međutim, veći broj posetilaca dolazi da bi istražio najstariji britanski zabavni park na južnom delu ostrva. Ogromni roboti dinosaurusi u parku su uvek privlačili veliku pažnju, ali je vlasnik želeo da oni budu više poput pravih životinja i da reaguju na ljude koji prolaze, posmatraju ih ili fotografišu.

„Kako da naše dinosauruse još više iskoristimo? Šta da uradimo da bi bili interaktivniji? Da više reaguju na ono što mi želimo? Deo odgovora na ova pitanja bio je razvoj tehnologije, koja bi pomogla da se dinosaurusi kreću”, rekao je Aleksander Dabel, vlasnik zabavnog parka „Blekgeng čajni”, preneo je „Glas Amerike”.

Rešenje je pronašao jedan inženjer u Aj-Bi-Emu, koji je upotrebio mini-računar „raspberi pi”, ali i „internet stvari” – platformu umrežavanja uređaja, kako bi udahnuo novi život robotičkim gušterima.

„Kada je ’Ti-reks’ stigao iz fabrike imao je već programirane pokrete, pa je iznova radio iste stvari. Međutim, kada smo ubacili ’raspberi pi’ upravljač, uneli smo element proizvoljnosti. Ponekad ne bi radio ništa, da bi iznenada počeo da riče, ili bi možda mahao repom, a onda bi počeo da pokreće glavu”, istakao je Endi Stenford-Klark, inženjer kompanije Aj-Bi-Em.

Nova tehnologija takođe pomaže u stvaranju vremenskih promena, prirodnih katastrofa i drugih situacija povezanih sa erom dinosaurusa. Tim inženjera sada istražuje načine da park bude još interaktivniji.

„Vremenom ćemo uvesti određene okidače, kao na primer grede koje će posetioci da ruše. Na taj način možemo da poboljšamo interakciju”, istakao je Aleksandar Dabel.

Vlasnik zabavnog parka na britanskom ostrvu nada se da će spasti dinosauruse od zaborava tako što će im uneti novi život, makar i pomoću digitalne tehnologije.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Park #doba #jure #britanskom #ostrvu #Vajt

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja