NaslovnaVESTIŠta kažu stručnjaci, ima li razloga za zabrinutost?

Šta kažu stručnjaci, ima li razloga za zabrinutost?

Na više lokacija u gradskim naseljima Novog Pazara primećene su zmije duge i više od dva metra. S obzirom na to da ovaj grad nema službu za bezbedno zbrinjavanja ovih gmizavaca, meštani su u strahu šta raditi u takvim situacijama. 

To su prizori koji su postali svakodnevica za građane Novog Pazara. Najdramatičnije je u gradskom naselju Bukreš, gde meštani viđaju zmije na asfaltu.

“Videli smo dve zmije. One se nalaze tačno ispod trafostanice, tu je njihovo leglo. Živimo u velikom strahu, najviše se plašim zbog bezbednosti dece. Moja su deca mnogo znatiželjna i njih mnogo interesuje kako izgleda zmija, šta ona može da uradi, a naravno ne znaju za posledice koje može da izazove zmija”, kaže za Euronews Srbija Aida Redžović, meštanka naselja Bukreš.

Stručnjaci kažu da zmije koje se viđaju ovih dana u Novom Pazaru nisu otrovne, ali građani ipak moraju biti oprezni.

“U pitanju je smuk, zmija koja je neotrovnica. Razumljivo je da su građani zabrinuti jer od davnina postoje urođeni strahovi prema zmijama. Međutim, ne moraju da brinu zbog toga jer su to neotrovnice. Ne smeju da ih ubiju jer su ove zmije strogo zaštićene u Srbiji”, objašnjava Eldin Alić, zoolog.

Euronews

 

S obzirom na to da su zmije zaštićene, a nemamo službu koja je zadužena za bezbedno uklanjanje zmija, postavlja se pitanje šta građani da rade?

Prevencija

“Osnovna preventiva jeste izbegavati napuštene i zapuštene travnate površine. važno je redovno košenje dvorišta. Ukoliko se pojavi zmija ne treba praviti nagle pokrete, zato što zmija reaguje na napad napadom, odnosno ujedom. U veterinarskim apotekama postoje repelenti na bazi sumpora, hlora i to može biti jedan vid zaštite”, rekao je za Euronews Srbija Damir Murić, veterinar

Burmanski piton snimljen na travnjaku "Beo Zoo Vrta", portparol: Nema mesta panici

Zvečarke su naučile da "prevare" prolaznike i učine im se bližim nego što zapravo jesu

Ukoliko ipak dođe do ujeda, lekari ističu da je najvažnije ne paničiti.

Euronews

 

“Ukoliko dođe do ujeda zmija, najbitnije je da se povređena osoba smiri, da se povređeni ekstremitet imobilizuje, da se ne pomera jer svako pokretanje tela doprinosi distribuciji otrova kroz organizam. Takođe, ne treba stavljati hladne obloge na povređenom delu tela, jer to doprinosi dodatnoj nekrozi tkiva. Ne treba isisavati otrov, već da se pacijent odmah uputi u najbližu zdravstvenu ustanovu, gde će mu biti ukazana pomoć i takav pacijent mora biti najmanje 12 sati pod nadzorom lekara dok se ne urade dodatne pretrage i ne vidi se kakva je vrsta, koja je zmija”, navela je Binela Mavrić, načelnica infektivnog odeljenja OB Novi Pazar 

Lekari savetuju da tokom boravka u prirodi vodimo računa gde stojimo i kuda hodamo. Prilikom izleta, preporučuje se da nosimo adekvatnu obuću i da budemo pažljivi kako bismo izbegli eventualne nezgode sa zmijama. Takođe, korisno je imati pri ruci osnovni pribor za prvu pomoć i znati postupke prve pomoći u slučaju ujeda zmije.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Šta #kažu #stručnjaci #ima #razloga #zabrinutost

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja