NaslovnaLjUBAV I PSIHOLOGIJATehnika svesnog seksa - tantrički seks

Tehnika svesnog seksa – tantrički seks

Tehnika svesnog seksa poznata kao tantrički seks, praktikuje se za produbljivanje odnosa i intenziviranje čulnog doživljaja i orgazma. Ne morate biti tantrički praktičar, niti imati znanje o energijama – da bi ova drevna hinduistička praksa radila za vas, dovoljno je da budete voljni da istražujete, da se udubite i posvetite senzitivizaciji intimnog kontakta.

I, naravno, tehnika svesnog seksa nije rezervisana za heteroseksualne parove, niti uopšte za parove – možete ga praktikovati i sami sa sobom.

Kako shvatiti tantrički seks

Tantrički pristup seksu potiče iz drevne indijske prakse, tantre, koja se fokusira na spajanje duhovnog i fizičkog. Kad se primeni na seks, povezuje duhovnost i seksualnost. To je spor, promišljen i svestan pristup intimnosti, koji vas ohrabruje da odvojite vreme za igru i da se zaista udubite. Cilj je da povećate zadovoljstvo i intimnost sami sa sobom, ili sa drugom osobom.

Prednosti koje pruža tehnika svesnog seksa

Promoviše zdravu sliku tela

Način na koji osećate sebe i svoje telo, utiče na vaše seksualno iskustvo, a tehnika svesnog seksa vas podstiče da objedinite svoj duh i telo, kroz pristup pun poštovanja i istraživanje celog tela. Milovanje i istraživanje svog tela ili milovanje koje vam pruža partner, omogućava da osetite koliko ste posebni, divni i lepi i koliko je vaše telo moćan instrument zadovoljstva. Ta spoznaja vam podiže samopouzdanje i pomaže da se potpuno opustite u seksu i usredsredite na doživljaj, umesto da razmišljate kako izgledate i da li partner primećuje vaše mane.

Pozitivna slika o telu, koju stičete na ovaj način, nije vezana za izgled, već za ono što vaše telo može, za uživanje koje pruža vama i drugoj osobi – za poštovanje i divljenje.

Pojačava seksualnu energiju

Seksualna energija može biti blokirana vašim nesvesnim uverenjima ili sputavajućim stavovima o tome šta je „pogrešno“ ili „dozvoljeno“ ženama u seksu. Možete verovati, na primer, da je masturbacija uobičajena i poželjna za muškarce, ali da nije prihvatljiva za žene. Ili da u krevetu sa osobom koju volite ne treba da se ponašate „razuzdano“ kao što biste se možda ponašali sa nekim do koga vam nije stalo i nije vas briga šta će misliti o vama.

Pošto tantrički seks tehnika svesnog seksa, a svesnost nije isključiva, već sveobuhvatna, kroz ovu praksu se suočavate sa svojim ograničavajućim uverenjima i možete da ih prevaziđete. Emocionalno oslobađanje koje donosi odbacivanje predrasuda i iskrivljenih verovanja oslobađa vaš potencijal, vašu seksualnu energiju i omogućava da doživite zadovoljstvo na dubljem i višem nivou.

Produbljuje intimnost

Praktikovanje tantričkog pristupa seksu podiže nivo bliskosti i intimnosti, jer se veza gradi i produbljuje putem dodira. Pažljivo dodirivanje i milovanje, sa divljenjem i poštovanjem, promoviše strpljivost i posvećenost i omogućava da upoznate međusobne preferencije. Što bolje poznajete jedno drugo i što ste posvećeniji pružanju i primanju zadovoljstva, to je veća bliskost među vama.

Na isti način možete produbiti vezu sa sobom i možete razviti veće samopoštovanje i samosaosećajnost.

Podržava vaše zdravlje

Kao tehnika svesnog seksa, tantra vas uzemljuje i pojačava vaše prisustvo u sadašnjem trenutku – fokusirajući se na svaku senzaciju, izazivajući i opažajući senzacije druge osobe, prirodno povećavate svoju ukupnu svesnost i sposobost da budete prisutni u sadašnjosti i van spavaće sobe. Prisutnost i svesnost su moćni alati za oslobađanje od stresa, smanjivanje anksioznosti i poboljšanje mentalnog zdravlja i blagostanja.

Intenzivira orgazmičko iskustvo

Što ste povezaniji sa sobom i svojim telom i usklađeniji sa partnerom, vaše senzacije su dublje i intenzivnije. To je kao da se oslobađate anesteziranosti bića i tela i postajete mnogo senzitivniji – svesno predavanje čulnom doživljaju pojačava taj doživljaj, a pojačana osetljvost vas vodi do intenzivnijih orgazama, čije talase osećate u celom telu i čiju dubinu doživljavate celim bićem.

Pročitajte i ovo: Poboljšajte svoj seksualni život – bez obzira na godine, iskustvo i status veze

Kako da praktikujete tantrički pristup seksu

Počnite sa svesnošću van kreveta

Iako ne morate da budete praktičar istočnjačkih znanja i tehnika, svesnost je i dalje ključni element – počnite dakle, sa praksom svesnosti van spavaće sobe. Sve od joge preko vođenja dnevnika, meditacije, skeniranja tela (usredsređivanje na telesne osećaje i senzacije) do tehnika svesnog disanja (ili kombinacije svega toga) uči vas da se povežete sa sobom, da boravite u svom telu (a ne u svojoj glavi) i olakšava vam korišćenje tih istih principa u seksu.

Usredsređivanje na dodir

Uvedite u svoju seksualnu praksu, bilo da masturbirate ili praktikujete partnerski seks, metodu dovođenja do ivice vrhunca – umesto da se usredsređujete na stimulaciju najosetljivijih zona, kako biste što pre došli do orgazma, bavite se nežnim milovanjem i dodirivanjem, fokusirajući se na disanje. To važi kako za masturbaciju, tako i za partnerski seks – uđite u intimnu igru tako što ćete se usredsrediti na usklađivanje disanja, ili tako što ćete sesti jedno naspram drugog i gledati u oči, dok ste još obučeni. Milujte u tom položaju jedno drugom lice, ramena, vrat, grudi, ruke. Svlačite deo po deo odeće i milujte svaki deo tela koji otkrijete, uključite ovlašne dodire usnama, jezikom, dahom.

Uživajte u svakoj senzaciji, a kad dođete do penetracije, nastavite sporim tempom, u položaju koji podstiče intimnost i u kome se možete gledti u oči (lotos, misionarski položaj), osećajući svaki pokret i svaki dodir. Shvatite ovu praksu kao vrlo dugu predigru, koja omogućava da se vaša čula probude i aktiviraju u potpunosti, a tada je snažan orgazam prirodna i spontana posledica uživanja, a ne nešto što pokušavate da dosegnete i što vam često izmiče.

Tehnika svesnog seksa zahteva vreme

Ne očekujte da tehnika svesnog seksa odmah da zapanjujuće rezultate, kao što je potrebno da odvojite vreme za intimne trenutke, potrebno je i vreme da shvatite šta tražite i da se prilagodite sporom tempu i iskustvu građenja doživljaja, kao i prepuštanja uživanju bez krajnjeg cilja. Proširite tehnike svesnosti na sve oblasti života, a kad ste sa partnerom, istražujte intimnost pravljenjem romantične atmosfere, dugim milovanjem, gledanjem u oči… Isprobavajte i otkrivajte šta vam prija i uživajte u tome, produbljujući vezu sa sobom i sa partnerom, jer prakse svesnosti nisu pitanje ostvarivanja ciljeva, već produbljivanje sopstvenog iskustva življenja.

Pročitajte i ovo: Kako da razumete i praktikujete tantrički seks – vodič za prvi put

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Tehnika #svesnog #seksa #tantrički #seks

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja