NaslovnaVESTIOsmaci danas polažu test iz predmeta po izboru

Osmaci danas polažu test iz predmeta po izboru

Trećeg dana završnog ispita osmaci danas polažu test iz predmeta po izboru. Za treći test đaci su imali mogućnost da izaberu jedan od pet punođenih predmeta – istorija, geografija, fizika, hemija, biologija. Prethodna dva dana mali maturanti su rešavali testove iz matematike i srpskog (maternjeg) jezika.

Kao i prethodnih dana, ispit počinje u 9 sati i traje do 11. Učenici imaju na raspolaganju 120 minuta da odgovore na 20 pitanja. Propisano je da u prvih 45 minuta ne mogu da napuste prostoriju u kojoj polažu, kao ni poslednjih 15 minuta predviđenih za rad.

Najviše osmaka opredelilo se da na trećem testu polaže geografiju 41,3 odsto, zatim biologiju (36 odsto), slede istorija, hemija, fizika.

Juče je na ispit iz matematike izašlo 99,64 odsto učenika, odnosno 64.443 od ukupno 64.674 prijavljenih osmaka.

Na test iz  izabranog predmeta učenici treba da ponesu hemijsku olovku koja piše plavom bojom (ne olovku piši-briši), grafitnu olovku i gumicu.  Preporuka je da pre ispita učenici obavezno doručkuju, a na ispit je poželjno da ponesu flašicu sa vodom.

Obavezan za sve osmake

Završni ispit je obavezan za sve osmake. Računa se da je učenik završio osnovnu školu tek kada izađe na malu maturu. Na završnom ispitu učenik ne može da padne, ali je ostvareni broj bodova na sva tri testa važan zbog upisa u srednju školu. 

Za upis u srednju školu boduje se uspeh iz šestog, sedmog i osmog razreda. Maksimalan broj bodova koje učenik može da ponese iz škole je 60. Na testovima maksimalno može da ostvari 40 bodova- po 14 iz srpskog i matematike i 12 iz predmeta po izboru.

Mala matura 2024: Objavljeni zadaci i rešenja testa iz matematike

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati u subotu 22. juna na nivou škola i portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs), a istog dana moći će da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita. 

Konačni rezultati biće objavljeni 25. juna. Lista opredeljenja za upis u srednju školu (lista želja) moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula 2024. godine. Upis u srednje škole moći i ove godine da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula.

Planiran broj mesta

 Za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2024/2025. godinu, planirano je ukupno 72.522 mesta.Znači da mesta u srednjim školama ima više nego malih maturanata, tako da ne treba da brinu. Međutim, da bi upisali željenu srednju školu moraće da ostvare dovoljan broj poena za to. 

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Prema podacima Ministarstva prosvete, prošle godine su najtraženije srednje škole bile Medicinska škola “Dva heroja” iz Novog Pazara (smeru medicinska sestra tehničar), Tehnička škola “Rade Metalac” iz Leskovca (smer – tehničar drumskog saobraćaja), Medicinska škola u Vranju (smer- medicinski tehničar), Elektrotehnička škola “Nikola Tesla” (smer – elektrotehničar informacionih tehnologija).

Tražene su bile i Vazduhoplovna akademija u Beogradu, Tehnička škola “Mileva Marić Ajnštajn” iz Novog Sada (smer – Tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje), Škola za dizajn u Beogradu (smer  tehničar dizajna grafike).

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Osmaci #danas #polažu #test #predmeta #izboru

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja