NaslovnaZDRAVLJEElektrična stimulacija mozga može ublažiti bol slomljenog srca, kaže studija

Električna stimulacija mozga može ublažiti bol slomljenog srca, kaže studija

Foto: Shutterstock

Raskid nije lak. Emocionalni bol zbog prekida romantične veze može biti toliko ozbiljan da ima sopstveni klinički naziv – sindrom ljubavne traume.

Međutim, pomoć bi mogla biti na dohvat ruke onima koji traže lek za slomljeno srce. Istraživanje pokazuje da nošenje uređaja, koji košta 400 funti, na glavi samo nekoliko minuta dnevno može ublažiti patnju, negativnost i depresiju koje prate neuspelu vezu, piše Guardian.

U studiji je 36 dobrovoljaca sa ljubavnom traumom nosilo taj uređaj koji stimuliše mozak blagom električnom strujom.

Dobrovoljci su podeljeni u tri grupe koje su nosile uređaj za transkranijalnu stimulaciju jednosmernom strujom 20 minuta dva puta dnevno tokom pet dana. U jednoj grupi je struja bila usmerena na dorzolateralni prefrontalni korteks. U drugoj na ventrolateralni prefrontalni korteks. U trećoj je uređaj bio isključen.

Obe ciljene oblasti su uključene u voljnu regulaciju emocija. Ranija neurosnimanja sugerišu da postoji neurofiziološka veza između iskustva raskida i teškog gubitka, a uključene su određene prefrontalne oblsti.

Sindrom ljubavne traume može uzrokovati emocionalnu poremećenost, depresiju, anksioznost, insomniju, ekstremne promene raspoloženja, opsesivne misli i veći rizik od samoubistva, kao i osećanja nesigurnosti, bespomoćnosti i krivice.

Istraživači sa Univerziteta u Zandžanu u Iranu i Univerziteta u Bilefeldu u Nemačkoj došli su do zaključka da stimulacija dorzolateralnog prefrontalnog korteksa ima bolji efekat. Oba protokola su značajno ublažila simptome ljubavne traume u poređenju sa kontrolnom grupom, ali je pozitivni efekat stimulacije dorzolateralnog prefrontalnog korteksa bio značajni veći.

Mesec dana nakon završetka tretmana, dobrovoljci su se još osećali bolje. Ovi ohrabrujući rezultati zahtevaju replikaciju u većim ogledima, kažu autori studije.

Tehnike poput transkranijalne stimulacije jednosmernom strujom su proteklih godina uključene u klinička ispitivanja. Testiraju se slični uređaji u cilju tretmana blage depresije.

„Pošto negativne emocije dominiraju nakon propasti emocionalne veze i dolazi do poremećaja emocija, regulacija emocija se smatra glavnim ciljem tretmana. Iako efikasni tretmani kao što je kognitivno-bihevioralna terapija postoje, inovativni i komplementarni pristupi su značajni jer ti tretmani ne deluju kod svih pacijenata“, kažu istraživači.

S obzirom na vezu između ljubavne traume i regulisanja emocija, povezanog sa aktivacijom određenih oblasti i mreža u mozgu, tretmani usmereni na uključene oblasti mozga mogu imati potencijal.

(Telegraf Nauka/Guardian)

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Električna #stimulacija #mozga #može #ublažiti #bol #slomljenog #srca #kaže #studija

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja