NaslovnaPLANETAOvako će izgledati sučeljavanje predsedničkih kandidata u SAD

Ovako će izgledati sučeljavanje predsedničkih kandidata u SAD

Prva predsednička debata dva kandidata za predsednika SAD, aktuelnog šefa države Džozefa Bajdena i njegovog prethodnika Donalda Trampa biće održana 27. juna u Atlanti, u Džordžiji, uz nova pravila.

Kablovska TV mreža Si-En-En (CNN), na kojoj će biti prenošena prva debata, saopštila je da su izborni štabovi kandidata pristali na nova pravila, koja obuhvataju i gašenje mikrofona. Moderatori će biti voditelji CNN-a Džejk Taper i Dejna Beš, a prenos bi trebalo da traje sat i po, uz dve pauze za reklame, prenosi Glas Amerike.

Džo Bajden Foto: Pool/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pauza za reklame nije bilo kada je, tokom protekle tri decenija, za TV sučeljavanja bila zadužena Komisija za predsedničke debate. To više nije slučaj. Prvi put od 1976. godine, u studiju neće biti publike. Oba kandidata pristala su  da im se mikrofoni ugase kada nije njihov red da govore, čime se umanjuje mogućnost upadanja u reč. Tokom debata uoči predsedničkih izbora 2020. godine, Tramp i Bajden su više puta prekidali jedan drugog.

Po ugledu na prethodne godine, moderatori će „koristiti sva sredstva na raspolaganju da vode računa o vremenu i osiguraju civilizovanu raspravu“, saopštio je CNN. Za razliku od prethodnih godina, kandidati neće imati uvodna izlaganja.  Imaće dva minuta da odgovore na pitanje, sa replikama od jednog minuta i odgovorima na replike. Moderatori će takođe imati diskreciono pravo da odobre dodatni minut.

Donald Tramp Foto:EPA-EFE/CHARLY TRIBALLEAU

Na kraju debate, kandidati će imati dva minuta za završne argumente. Prema CNN-u, bacanjem novčića biće određene pozicije kandidata na podijumu. Neće moći da donose unapred napisane beleške, već će im biti dat papir, olovka i voda.
Predstavnicima izbornih štabova neće biti dozvoljeno da razgovaraju sa svojim kandidatima do kraja debate.

Datum ovogodišnje debate je najraniji u američkoj istoriji, sa kandidatima koji još nisu formalno prihvatili nominacije stranaka. I Bajden i Tramp će to uraditi na stranačkim konvencijama. Republikanska konvencija je narednog meseca u Milvokiju, u Viskonsinu, a demokratska u avgustu u Čikagu, u državi Ilinois.

Planirana je još jedna debata, 10 septembra, a domaćin će biti televizijska mreža Ej-Bi-Si njuz (ABC News).

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ovako #će #izgledati #sučeljavanje #predsedničkih #kandidata #SAD

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja