NaslovnaREGIONMladen i dalje NAJBOGATIJI ČOVEK u Srpskoj

Mladen i dalje NAJBOGATIJI ČOVEK u Srpskoj

Foto: Printskrin/Facebook printscreen

Mladen Milanović Kaja zadržao je status najbogatijeg čoveka u Republici Srpskoj!

Mnoge njegove kompanije dobro su poslovale i prošle godine dok je Milanović nastavio sa investicijama i akvizicijama u BiH, a uspešno razvija poslove i u Sloveniji.

Milanović se bavi čitavim nizom poslova. Poseduje veliki broj kompanija, najveću banku u Republici Srpskoj, a gradi i stambeno-poslovne komplekse na najprestižnijim lokacijama u Banjaluci. Najpoznatiji je kao vlasnik firme MG Mind koja se bavi trgovinom belom tehnikom i brojnim drugim delatnostima.

Priča je počela 1998. godine kad je osnovano trgovinsko društvo za prodaju bele tehnike na veliko i malo. Uskoro se razvila mreža sa prodajnim mestima u mnogim gradovima. MG Mind kasnije širi poslovanje na poslove niskogradnje i visokogradnje odnosno promet nekretnina.

Portal BiznisInfo.ba navodi da je kompanija MG Mind 2023. godine imala prihode od oko 45 miliona evra što je skoro milion i po manje nego godinu ranije. Neto dobit je iznosila skoro 12 miliona evra što je takođe milion i po manje nego godinu ranije.

Milanović je prethodnih godina postao vlasnik Nove banke, najveće banke u Ru i jedne od najvećih u BiH. Nova banka je preuzela i Sberbanku u Republici Srpskoj nakon ratnih sukoba u Ukrajini.

Nova banka lani je ostvarila veliki rast i imala je neto dobit od skoro 28 miliona evra za razliku od 20 miliona godinu ranije. Prihodi od kamata i slični prihodi po efektivnoj kamatnoj stopi, koje je Nova banka prikupila u 2023. godini, premašili su 50 miliona evra što je povećanje za čak 10 miliona u odnosu na godinu ranije.

Milanović je vlasnik i firme za gradnju puteva i auto-puteva “Mrkonjić putevi” kojoj je lani prepolovljena dobit na dva i po miliona evra, a prihodi smanjeni sa 15 miliona na oko 12 miliona evra.

Biznismen poseduje i banjalučku Tržnicu koja je jedna od najstarijih kompanija u Republici Srpskoj. Jedan od najpoznatijih simbola grada na Vrbasu prostire se na više od 72.000 kvadrata prostora. Prošle godine je povećala prihode u odnosu na 2022. godinu dok dve godine zaredom ima dobit veću od milion i po evra.

Milanović je većinski vlasnik firme “Čistoća” u Banjaluci. Osnovna delatnost preduzeća, osnovanog davne 1955. godine, jeste sakupljanje odnosno odvoz i odlaganje svih vrsta gradskog otpada i održavanje higijene javnih površina. Preduzeće je u 2023. godini podiglo prihode za oko milion i po evra dok je dobit skočila sa 45.000 na skoro pola miliona.

MG Mind je ranije u maju preuzeo udeo od 18,6 posto deonica jedne od najpoznatijih kompanija u BiH – Boksit Milići.

GRADNJA KOMPLEKSA NA NAJPRESTIŽNIJIM LOKACIJAMA

Milanović je vlasnik kompanije “Gradnja plus” koja trenutno gradi “Naselje Park” u Banjaluci. U pitanju je moderan stambeno-poslovni kompleks smešten na jednoj od najatraktivnijih lokacija pored Parka “Mladena Stojanovića”. Naselje se sastoji od četiri lamele sa 550 stanova i 600 parking i garažnih mesta. Ova firma već dve godine zaredom ima prihode veće od sedam miliona evra godišnje dok je dobit lani skoro udvostručena na 2,3 miliona.

Njegova je i firma City Mall Banjaluka koja je krenula u gradnju stambeno-poslovnog kompleksa “Palata” sa pet lamela u strogom centru Banjaluke. Planirana investicija dostiže vrednost od 60 miliona evra. Ova firma lani je skoro udvostručila prihode na oko 4,4 miliona evra.

Preko Tržnice ima i vlasništvo u firmi PSC Tam za iznajmljivanje hala i magacina. Ova kompanija je u 2023. imala prihode od oko 600.000 evra i dobit od 320.000, slično kao i godinu ranije.

U sklopu njegovog poslovnog carstva je i firma Atom Mind Beograd. Osnovna delatnost preduzeća Atom Mind je trgovina na veliko i malo RTV i drugim električnim aparatima sa sedištem u Beogradu.

Deo poslovne imperije je i firma KPL – jedna od vodećih kompanija u Sloveniji za održavanje puteva.

MG Mind je vlasnik i Robne kuća Patrija u centru Prijedora koja je najveća u tom gradu. Milanović je vlasnik i većeg broja nekretnina u Gospodskoj ulici u centru Banjaluke.

MG Mind je većinski deoničar firme Šumaprodukt Trebinje, ima udeo od oko 30 posto deonica u firmi Bosna trgovina a.d. Banjaluka, kao i manje udele u firmama Park Prnjavor i Park Mrkonjić Grad.

Portal BiznisInfo.ba navodi da sve ovo verovatno nije sve što Milanović poseduje, ali dovoljno govori o njegovom bogatstvu i moći i investicijskom potencijalu.

VELIKI PROJEKAT U SLOVENIJI

Mediji su oko Nove godine objavili da je kompanija MG Mind preuzela nedovršeni poslovni deo velikog sportsko-poslovnog kompleksa Stožice u Ljubljani. Nedovršeni kompleks je privatni deo projekta izgradnje centra čiji su centralni delovi najveća dvorana i stadion u državi koji su u vlasništvu opštine Ljubljana.

MG Mind je ovaj veliki projekt, najveći te vrste u Sloveniji, preuzeo od tamošnjeg poznatog poduzetnika Izeta Rastodera.

Nedovršena poslovna zgrada ima čak 200.000 kvadratnih metara.

Od ukupne površine 103.000 kvadrata je predviđeno za izgradnju 200 do 250 trgovina, a ostalo su parkirališni i uslužni sadržaji. Investitor navodno ima ozbiljne planove s ovom lokacijom.

PRVI MILION

Milanović se drži daleko od javnosti, međutim, jednom prilikom je otkrio kako je zaradio svoj prvi milion i kojim poslom se tada bavio.

– Ja sam imao još u komunizmu više od milion nemačkih maraka. Sa 25 godina sam postao milioner. Imao sam svoje transportno preduzeće i vrlo unosan kafić. Jako puno sam radio tada. Čak i po 20 sati dnevno. Svoj autobus sam kupio kada sam imao 23 godine – rekao je Milanović za Svet kapitala u izdanju ljubljanskog Dela.

(Kurir.rs/biznisinfo.ba/Preneo Z.Ko)

Kurir

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Mladen #dalje #NAJBOGATIJI #ČOVEK #Srpskoj

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja