NaslovnaPLANETATerali ih da rade 18 sati

Terali ih da rade 18 sati

Četiri člana najbogatije britanske porodice osuđena su na zatvor zbog iskorišćavanja indijskog osoblja u njihovoj vili u Ženevi. Prakaš i Kamal Hinduja, kao i njihov sin Ajai i njegova supruga Namrata, proglašeni su krivim za eksploataciju i nelegalno zapošljavanje pred švajcarskim sudom i osuđeni na četiri do četiri i po godine zatvora, piše BBC.

Oslobođeni su teže optužbe za trgovinu ljudima. Advokati koji zastupaju optužene rekli su da nameravaju da ulože žalbu na presudu. Govoreći na sudu, advokat optuženih Robert Asael je rekao: „Šokiran sam. Borićemo se do kraja”.

Trojica radnika koji su dovedeni iz rodne Indije tvrdili su da im je porodica plaćala samo sedam funti za 18 sati dnevno, manje od desetine iznosa koji je propisan švajcarskim zakonom. Oduzeli su im i pasoše.

Njihovo bogatstvo se procenjuje na 37 milijardi funti

Takođe su tvrdili da im je porodica – čije se bogatstvo procenjuje na oko 37 milijardi funti – retko dozvoljavala da napuste kuću, koja se nalazi u bogatom kvartu Kolonji u Ženevi.

Tokom suđenja, tužioci su tvrdili da je porodica trošila više na svog psa nego na svoje sluge. Odbrana je tvrdila da su zaposleni imali velike beneficije, da nisu držani u izolaciji i da su mogli slobodno da napuste vilu.

„Zaposleni su bili zahvalni Indusima što su im omogućili bolji život“, tvrdi Asael.

Nisu prisustvovali ni suđenju ni izricanju presude

Stariji hinduistički par, oboje u svojim 70-im godinama, nije prisustvovao sudskom postupku, navodeći kao razlog loše zdravlje. Ajai i Namrata su bili u sudnici, ali nisu bili tamo na izricanju presude. Ovo nije prvi put da je Ženeva, centar brojnih međunarodnih organizacija, ali i dom svetskih bogataša, u centru pažnje zbog navodnog maltretiranja posluge.

Prošle godine, četiri kućna pomoćnika sa Filipina podnela su tužbu protiv jedne od ženevskih diplomatskih misija pri Ujedinjenim nacijama, tvrdeći da godinama nisu dobijali platu. Porodica Hinduja poseduje Hinduja Group, multinacionalnu naftnu, gasnu i bankarsku kompaniju. Porodica takođe poseduje hotel Raffles u Londonu.

BONUS VIDEO: Vijetnamska milijarderka, kineskog porekla osuđena na smrt zbog prevare od 44 milijarde dolara

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Terali #rade #sati

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja