NaslovnaPLANETAFon der Lajen opet na čelu EK, Kaja Kalas menja Borelja?

Fon der Lajen opet na čelu EK, Kaja Kalas menja Borelja?

Aktuelna predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen dobiće još jedan mandat u skladu sa sporazumom koji je potpisan između velikih evropskih političkih partija, prenose nemački list Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) i agencija Dpa, pozivajući se na izvore koji su upoznati sa dogovorom.

List navodi da su se pregovarači iz tri centrističke političke porodice složili oko paketa, čiji je deo i bivši premijer Portugala Antonio Kosta.

Kaja Kalas Foto:Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

On bi, prema navodima lista, trebalo da postane predsednik Evropskog saveta.

Deo dogovora je i estonska premijerka Kaja Kalas, koja će navodno od Žosepa Borelja preuzeti funkciju visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

Lideri EU će pokušati da postignu finalni dogovor na sastancima u četvrtak i petak. Dogovor su postigli pregovarači Evropske narodne partije (EPP), socijaldemokrata i liberala, piše nemački FAZ pozivajući se na tri dobro upućena izvora.

Prema informacijama FAZ-a, dogovor su sklopili pregovarači iz tri porodice stranaka: grčki premijer Kirijakos Micotakis i poljski premijer Donald Tusk ispred EPP, nemački kancelar Olaf Šolc (SPD) i španski premijer Pedro Sančez kao predstavnici socijaldemokrata, kao i francuski predsednik Emanuel Makron i holandski premijer Mark Rute ispred liberala.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Fon #der #Lajen #opet #čelu #Kaja #Kalas #menja #Borelja

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja