NaslovnaPLANETAGodine pakla Džulijana Asanža, čoveka koji je svetu otkrio tajna dokumenta vojske...

Godine pakla Džulijana Asanža, čoveka koji je svetu otkrio tajna dokumenta vojske SAD

Osnivač “Vikiliksa” Džulijan Asanž pušten je iz zatvora u Londonu i očekuje se da će biti slobodan čovek, nakon što potpiše sporazum o piznanju krivice sa Amerikom. Asanž je uhapšen 2019. godine, kada mu je Ekador ukinuo azil. Godinama je pre toga živeo upravo u ambasadi Ekvadora u Londonu, skrivajući se od hapšenja i izručenja Americi. Ta zemlja ga tereti za špijunažu jer je na sajtu “Vikiliks” godinama objavljivao dokumenta Pentagona koja su pokazala da je američka vojska ubijala civile u Avganistanu i Iraku.

Ko je Džulijan Asanž?

Asanž je rođen u Taunsvilu, u Australiji, jula 1971. godine, od roditelja koji su se bavili pozorištem i često putovali.
U tinejdžerskim godinama, Asanž je stekao reputaciju sofisticiranog kompjuterskog programera, a 1995. je uhapšen i priznao krivicu za hakovanje. Bio je novčano kažnjen, ali je izbegao zatvor pod uslovom da ne ponovi krivično delo. U kasnim dvadesetim otišao je na Univerzitet u Melburnu da studira matematiku i fiziku.

Oko 150 demonstranata okupilo se ispred američke ambasade u Briselu, u znak podrške oslobađanju osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u vezi sa njegovim mogućim izručenjem Sjedinjenim Državama u Belgiji 20. februara 2024.Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Šta je Vikiliks?

Asanž je pokrenuo Vikiliks 2006. godine. Veb stranica je postala istaknuta u aprilu 2010. godine kada je objavila poverljivi video koji prikazuje napad američkim helikopterom 2007. u kojem je ubijeno desetak ljudi u iračkoj prestonici Bagdadu, uključujući dva novinara Rojtersa.

Objavio je više od 90.000 poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratu u Avganistanu i oko 400.000 tajnih američkih dosijea o ratu u Iraku. Ova dva curenja predstavljala su najveće kršenje bezbednosti te vrste u američkoj vojnoj istoriji.

Usledilo je objavljivanje 250.000 tajnih diplomatskih depeša iz američkih ambasada širom sveta, uz neke od informacija koje su objavile novine kao što su Njujork tajms i Gardijan.

Foto: TANJUG/AP Photo/Alberto Pezzali

Curenje podataka je razbesnelo i osramotilo američke političare i vojne zvaničnike, koji su rekli da je neovlašćeno širenje informacija dovelo živote u opasnost.

Bivša obaveštajna analitičarka Čelsi Mening služila je sedam godina u vojnom zatvoru zbog curenja stotina hiljada poruka i depeša Vikiliksu, pre nego što je puštena na slobodu po nalogu predsednika Baraka Obame.

Hapšenje i početak pravne bitke

Švedski sud je 18. novembra 2010. odredio pritvor Asanžu kao rezultat istrage o optužbama za seksualne zločine od strane dve švedske volonterke Vikiliksa. Britanska policija je 7. decembra 2010. uhapsila Asanža na osnovu Evropskog naloga za hapšenje (EAV) koji je izdala Švedska.

Asanž je negirao optužbe i od samog početka rekao da veruje da je švedski slučaj bio izgovor da se on izruči Sjedinjenim Državama kako bi se suočio sa optužbama zbog objavljivanja podataka.

Stela Moris i Džulijan Asanž Stela Moris i Džulijan Asanž Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Njegovo izručenje Švedskoj radi ispitivanja naloženo je u februaru 2011. i njegove naknadne žalbe nisu uspele. U junu 2012, ubrzo nakon što je Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odbio njegov poslednji prigovor, ušao je u ambasadu Ekvadora u Londonu tražeći azil.

Asanžovih sedam godina u ambasadi Ekvadora

Ekvador je Asanžu odobrio azil 16. avgusta 2012. godine, a britanska policija je postavila non-stop stražu da spreči njegovo bekstvo, rekavši da će biti uhapšen ako ode. Zbog ćorsokaka, Asanž je živeo u skučenim prostorijama u ambasadi. Švedski tužioci odustali su od istrage 2017. godine, ali je britanska policija rekla da će on i dalje biti uhapšen ako napusti ambasadu zbog ranijeg neuspeha da se preda uz kauciju.

Tokom svog boravka u ambasadi dobio je dvoje dece sa svojom partnerkom Stelom Moris, sada Asanž.

Džulijan Asanž Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Oduzimanje azila i hapšenje

Asanž je 11. aprila 2019. odveden iz ambasade i uhapšen nakon što mu je Ekvador oduzeo politički azil. Sledećeg meseca je završio u zatvoru na 50 nedelja zbog kršenja uslova za kauciju. U junu 2019. Ministarstvo pravde SAD je zvanično zatražilo od Britanije da ga izruči Sjedinjenim Državama kako bi se suočio sa 18 optužbi da je urotio ljude da hakuju kompjutere američke vlade i da je prekršio zakone o špijunaži.

Iako je Asanž odslužio svoju zatvorsku kaznu u septembru 2019. godine, ostao je u zatvoru Belmarš sa maksimalnim obezbeđenjem do saslušanja za ekstradiciju. Britanski sudija je 4. januara 2021. presudio da Asanž ne treba da bude izručen Sjedinjenim Državama, rekavši da njegovi problemi sa mentalnim zdravljem znače da će biti u opasnosti od samoubistva.

Međutim, američke vlasti su u decembru 2021. podnele žalbu Visokom sudu u Londonu protiv te odluke, nakon što su dale paket uveravanja o uslovima Asanžovog pritvora ako bude osuđen, uključujući obećanje da bi on mogao biti prebačen u Australiju na izdržavanje bilo koje kazne. Asanž se 23. marta 2022. oženio svojom dugogodišnjom partnerkom Stelom u Belmaršu.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Godine #pakla #Džulijana #Asanža #čoveka #koji #svetu #otkrio #tajna #dokumenta #vojske #SAD

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja