NaslovnaRAZONODADive Kruševačkog pozorišta

Dive Kruševačkog pozorišta

Biljna Jocić Savić i Marija Gašić dugogodišnje su uspešne glumice u Kruševačkom pozorištu, ali igrale su i u brojnim srpskim serijama. Obe su rođene Kruševljanke. Biljana se profesionalno bavi glumom četrdesetak, a Marija oko dvadesetak godina.

Zbog pitanja kako je počela da se bavi glumom, Biljana se vratila još u 1. razred osnovne škole kada je učitelj počeo da je zove glumicom! Učestvovala je na svim priredbama i takmičenjima recitatora, a 1980. godine donela je u Kruševac prvu plaketu s takmičenja recitatora „Pesniče, naroda mog”.

Recitacije i imitacije za početak

I Marija početke vezuje za detinjstvo, kada je zabavljala goste i prijatelje imitacijama poznatih ličnosti ili njih samih.

– Ovo je budilo simpatije kod moje tadašnje „publike”. To sam radila i u restoranima i kafanama dok su moji roditelji obično ručali ili večerali s prijateljima. Primetila sam da svaki put uspem da privučem pažnju svih gostiju koji su se tu našli tada i to je postala moja glavna zabava. Dok sam bila u srednjoj medicinskoj školi, prošla sam fazu stidljivosti i povučenosti, ali odjednom se taj moj manir imitiranja i zabavljanja prijatelja vratio na velika vrata. Obožavala sam filmove oduvek i sada sam u stanju da danima budem kod kuće i gledam jedan za drugim. Ali odluka da odem na prijemni je zaista došla slučajno – priča Marija.


Biljna Jocić Savić

Biljana otkriva i na koje je uloge najponosnija.

– Volela sam svoju Micu u „Mrešćenju šarana”, u režiji Nebojše Bradića. Kasnije, u zrelom dobu ulogu tetka Zage u „Svinjskom ocu” u režiji Egona Savina, pa Stane, pevačice u „ Govorite li australijski”. Sve u svemu, bilo je predivnih uloga.

Biljana misli da su za nju posebno bile značajne uloge u predstavama „Ludilo udvoje”, uloga Pinokija, uloga Izabel u predstavi „Zbogom, gospodine Hafman” i Milice u predstavi „1915, tragedija jednog naroda”.  Otkriva i da je uloga koja joj je najteže pala i koju nije volela da igra bila baš jedna omiljena kod publike. I nije nam otkrila o kojoj je ulozi reč.

Za „Magazin” su ispričale i kako izgledaju pripreme za predstavu.

Biljana otkriva da se prvo upoznaje s likom koji igra, definiše njegov odnose s drugim likovima.

– „Rastavim” se na komadiće, pa te komadiće spojim u novi lik i ako mi poverujete da sam taj neko baš ja – smatram pripremu uspešnom – ilustruje Biljana.

Za njenu mlađu koleginicu dan priprema za novu ulogu počinje kao praznik!

– Sve što moram privatno da završim obavim dan ranije, da bih naredni ceo provela kod kuće. I tada razmišljam o predstavi, kolegama, sebi. Najčešće tada komuniciram samo s najbližima – dodaje Marija.

Kruševac je pored ostalog i poznat kao grad glumaca. Srpskoj i jugoslovenskoj pozorišnoj i filmskoj umetnosti dao je najveći broj legendarnih glumaca. U čast Vidovdana i Dana grada, 28. juna 2019. godine, svečano je otvoren Trg glumaca – ispred Kruševačkog pozorišta. Prethodno su otvoreni i „Prozori sećanja” na ovoj zgradi. U plejadi zaslužnih svoje mesto na Trgu glumaca dobili su Miodrag Petrović Čkalja, Vlastimir Đuza Stojiljković, Taško Načić, Mihajlo Bata Paskaljević, Milan Puzić, Radmila Savićević i Ljubinka Bobić. Na „Prozorima sećanja” ovekovečeni su pored ostalih i Marko Živić, Momir Bradić, Milija Vuković.

– Ponosna sam što igram u pozorištu u gradu odakle su takve glumačke gromade potekle. Trg glumaca s njihovim bistama pred ulazom je kao predvorje hrama kulture. Veliko bravo za taj projekat! Da se nikada ne zaborave takve glumačke veličine. Moja inspiracija su bili neki drugi glumci koji su mi tada po senzibilitetu odgovarali – kaže Marija.

Na pitanje kako danas vidi glumce i pozorište, Biljana smatra da je drugačije i da se menja, kao što se menjaju i vremena i potrebe ljudi.

Koliko su se glumci promenili

 – Normalno je da se i u pozorištu dešavaju promene, ali teško je reći da li je bilo bolje ono ili je bolje ovo sada. Ne treba ni upoređivati, već samo prihvatiti novitete – savetuje ona.


Marija ponosna što igram u pozorištu u gradu odakle su takve glumačke gromade potekle

Za Mariju pozorište je uvek nasušno:

– Primećuje se razlika u načinu rada i u načinu igre u poređenju različitih vremenskih epoha i razdoblja, ali suština pozorišta je uvek ista. Glumci su posvećeni predstavama i radu isto kao i pre. Ali, oni danas treniraju u teretanama, vode računa o zdravom životu, brinu se o svom duhu i telu. I dalje su tu bifei, kafane, boemske večeri, druženja i priče koje nas inspirišu i motivišu kao i pre.

Biljanu na sceni pokreće publika, a Mariju vera. Obe glumice imaju planove. Biljana razmišlja o novim naslovima, a Marija kaže:

– Očekujem da izađe poslednji film koji sam radila. Imam još nekoliko noviteta koji se pripremaju, ali ne volim da pričam unapred.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Dive #Kruševačkog #pozorišta

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja