NaslovnaPLANETAPropao puč u Boliviji, uhapšen u general

Propao puč u Boliviji, uhapšen u general

Bolivijski predsednik Luis Arce smenio je čelnika bolivijskih oružanih snaga generala Huana Hosea Zunigu optuživši ga za pokušaj državnog udara te su ga bolivijske vlasti uhapsile, objavila je u sredu bolivijska državna televizija.

Zuniga je uhapšen i prisiljen da uđe u policijsko vozilo dok je razgovarao s novinarima ispred vojne kasarne. „Uhapšeni ste, generale!“, rekao mu je ministar unutašrnjih poslova Džoni Aguilera.

Za sada se ne zna gde je odveden Zuniga, prenosi N1.

Prethodno je vojska pod zapovedništvom Zunige izvela na središnji gradski trg u La Pazu oklopna vozila i vojnike u pokušaju državnog udara i upada u predsedničku palaču.

Regionalni i međunarodni čelnici osudili su pokušaj državnog udara pozivajući na poštovanje demokratije i legitimno izabrane vlasti.

U predsedničkoj palati zakletvu pred predsednikom države istovremeno je položio novi šef oružanih snaga Hose Vilson Sančez, koji je pozvao na obnovu reda i mira.

Napetosti u Boliviji rastu uoči opštih izbora 2025., a levičarski bivši predsednik Evo Morales planira da se kandiduje protiv svog bivšeg saveznika Arcea, čime je podstakao veliki rascep u vladajućoj socijalističkoj stranci i političku neizvesnost.

Mnogi ne žele povratak Moralesa, koji je vladao od 2006. do 2019., kada je svrgnut u velikim protestima i zamenjen privremenom konzervativnom vladom. Arce je potom pobedio na izborima 2020.

Zuniga je nedavno rekao da Morales ne bi trebalo da se vrati kao predsednik i zapretio da će ga blokirati ako to pokuša, što je navelo Arcea da smeni Zunigu s dužnosti.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Propao #puč #Boliviji #uhapšen #general

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja