NaslovnaZDRAVLJEKoliko košta, kad se radi, koje bolesti otkriva

Koliko košta, kad se radi, koje bolesti otkriva

Šta je ultrazvuk srca, kada se ova metoda radi, koje zdravstvene probleme može da otkrije i koliko okvirno košta?

Bolesti srca su najveći ubica u Srbiji – od njih godišnje strada oko 55.000 ljudi. Stoga je sasvim jasno da je preventiva vrlo važna i da povremeno moramo sebe da prekontrolišemo da bismo bili sigurni da smo zdravi, odnosno da bismo na vreme dobili odgovarajuću terapiju. U svemu tome vrlo bitno mesto ima ultrazvuk srca. Taj pregled ništa ne boli, traje petnaestak minuta, a znači mnogo.

Šta je ultrazvuk srca

Ultrazvuk srca, poznat i kao ehokardiografija, jeste neinvazivna dijagnostička metoda koja se koristi za detaljno pregledanje strukture i funkcije srca. Ova tehnika koristi visokofrekventne zvučne talase koji se reflektuju sa srčanih struktura i tako se stvara detaljna slika koja pomaže lekarima da procene zdravlje srca.

Kada se radi ultrazvuk srca

Ultrazvuk srca se obično radi kada postoji sumnja na srčane probleme ili kao deo redovnog medicinskog pregleda. Najčešći razlozi za ovaj pregled su:

Procena srčanih bolesti: Kada postoje simptomi kao što su bol u grudima, nedostatak daha, otok u nogama, ultrazvuk srca pomaže u dijagnostici srčanih bolesti poput koronarne bolesti srca, srčane insuficijencije, srčanog udara ili srčane mane.

Praćenje postojećih stanja: Osobe koje već imaju dijagnostikovanu srčanu bolest redovno treba da rade ultrazvuk srca kako bi se bolest pratila i kako bi lečenje bilo efikasno.

Preventivni pregledi: Onima koji su u riziku od srčanih bolesti (osobe sa dijabetesom, sa visokim krvnim pritiskom, pušači) ultrazvuk srca može pomoći da rano otkriju potencijalne probleme i da na vreme nešto preduzmu.

Kako se radi ultrazvuk srca

Procedura je vrlo jednostavna i potpuno bezbolna. Dok pacijent leži na leđima, lekar mu na grudi nanosi gel koji služi za provodljivost UZ talasa. Lekar ili tehničar zatim prelazi sondom preko grudnog koša i tako se na monitoru stvaraju slike srca.

Zašto je važan ultrazvuk srca

Ultrazvuk srca je važan iz nekoliko razloga.

Precizna dijagnostika

Eho srca omogućava detaljnu sliku srčanih struktura i funkcija, što je ključno za postavljanje tačne dijagnoze.

Planiranje lečenja

Na osnovu rezultata ultrazvuka srca lekari mogu da prilagode terapiju i da prate efekte lečenja.

Prevencija komplikacija

Uz rano otkrivanje srčanih problema moguće je preventivno delovati da bi se sprečile ozbiljne komplikacije, a to može da znači razliku između života i smrti.

Ultrazvuk srca je nezamenjiva alatka u dijagnostici srčanih oboljenja i moćan je deo medicinskog imidžinga. Omogućava preciznu procenu zdravlja srca i pravovremeno lečenje. Redovni pregledi mogu biti ključni za očuvanje zdravlja srca i smanjenje rizika od srčanih bolesti.

Ultrazvuk srca cena

U privatnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji ultrazvučni pregled srca okvirno košta od oko 3.500 do 5.000 dinara u zavisnosti od klinike i lokacije u našoj zemlji.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Koliko #košta #kad #radi #koje #bolesti #otkriva

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja