NaslovnaZDRAVLJEOtkrivena sposobnost molekula da potisne negativne efekte dijabetesa tipa 2 i gojaznosti

Otkrivena sposobnost molekula da potisne negativne efekte dijabetesa tipa 2 i gojaznosti

foto: pixabay.com

Nova studija se usredsređuje na makrofage, imunske ćelije koje uklanjaju mrtve ćelije i popravljaju tkiva. Makrofagi adipoznog tkiva održavaju adipozno tkivo, ili telesnu masnoću, u zdravom i funkcionalnom stanju. Dok obavljaju svoje bitne funkcije, makrofagi adipoznog tkiva luče male vezikule koje sadrže značajne signalne molekule, piše MedicalXpress.

Ranije studije su sugerisale da normalne funkcije tih makrofaga pomažu u sprečavanju metaboličkog poremećaja povezanog sa gojaznošću, ali su osnovni mehanizmi bili nedovoljno shvaćeni.

Ključni momenat je bilo otkriće mikro RNK – malog nekodirajućeg molekula RNK zaduženog za kontrolisanje izvesnih aspekata genske ekspresije – zvanog miR-6236. Istraživači su upotrebili preklinički životinjski model za proučavanje funkcije tog molekula i načina na koji deluje kao protivteža nekim štetnim efekatima gojaznosti i dijabetesa tipa 2 na ćelijskom nivou.

Ovaj određeni mikro RNK bio je pogrešno okarakterisan, ali smo uspeli da potvrdimo njegovu ključnu ulogu u regulisanju insulinske signalizacije, kaže dr Dejvid Hil sa odeljenja za alergologiju i imunologiju. Ovakvi nalazi pokazuju centralni značaj imunskog sistema za zdrav metabolizam i obećavaju razvoj novih tretmana.

Studija je otkrila da makrofagi adipoznog tkiva luče miR-6236 u slučaju gojaznosti. Kad je taj molekul uklonjen u prekliničkom mišjem modelu – uočeno je nekoliko negativnih efekata, uključujući insulinsku rezistenciju adipoznog tkiva, hiperglikemiju, hiperinsulinemiju i hiperlipidemiju.

Otkriveno je da miR-6236 poboljšava insulinsku osetljivost suzbijajući PTEN, gen koji su ranije studije povezale sa gojaznošću i dijabetesom tipa 2.

U ljudskim uzorcima, istraživači su otkrili da je miR-6236 među najčešćim mikro RNK detektovanim u serumu pacijenata sa gojaznošću. Smatra se da makrofagi adipoznog tkiva luče miR-6236 tokom gojaznosti radi poboljšanja insulinske osetljivosti i redukovanja rizika od hiperglikemije i netolerancije na glukozu. Tako da niski nivoi tog molekula mogu ukazivati da pacijenti imaju povećan rizik od dijabetesa.

Za nekoliko godina mogli bismo raditi na razvoju sintetičkih mikro RNK, a miR-6236 bi mogao biti davan pacijentima u cilju poboljšanja insulinske osetljivosti i redukovanja hiperglikemije, kaže Hil.

(Telegraf Nauka/MedicalXpress)

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Otkrivena #sposobnost #molekula #potisne #negativne #efekte #dijabetesa #tipa #gojaznosti

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja