NaslovnaVESTIZa vikend predah od padavina i vrućine, a od utorka nam stiže...

Za vikend predah od padavina i vrućine, a od utorka nam stiže nova nestabilnost

Poslednju nedelju juna obeležile su obilne padavine, gmrljavinske nepogode, ali i veoma toplo vreme. Najveća količina kiše zabeležena je u četvrtak u Beogradu, gde je za svega nekoliko sati palo više od 80 litara kiše po kvadratnom metru. Podsetimo da je prosečna mesečna suma padavina za jun u Beogradu 95 litara po metru kvadratnom, ističe meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković. 

Polje niskog vazdušnog pritiska koje nam je skoro pet dana donosilo nestabilnost oslabilo je, što je već juče omogućilo razvedravanje i prestanak padavina. Porast vazdušnog pritiska donosi nam stabilizaciju vremena, slabljenje vetra i dosta sunčanih sati, pa ćemo imati i osetniji porast temperature.

Temperature opet idu iznad proseka

Vreme će danas biti pretežno sunčano u većini mesta, dok će poneka kap kiše pasti samo u brdsko – planinskim predelima. Zbog više sunčanih perioda, ali i zbog priliva tople vazdušne mase temperatura će se ponovo kretati iznad proseka. Danas se očekuje oko 32 stepena, dok će sutra već biti i do 35. podeljka. 

Drugi dan vikenda donosi nam pravo letnje vreme. Topao južni vetar uzrokovaće i dodatni osećaj toplote. Vreme ostaje mirno i sunčano tokom celog dana.

Sledeće nedelje repriza – smena sunca i oblaka

Prognostički modeli još za ponedeljak najavljuju stabilno vreme, međutim od utorka nam stiže nov ciklon sa Mediterana. To znači da će vreme naredne nedelje biti slično onom koje smo imali prethodnih dana – česte smene sunca i oblaka i lokalni razvoj intenzivnih kišonosnih oblaka na širem području zemlje.

Tako će prve dane jula obeležiti veoma kišovito i nešto svežije vreme, a temperatura će se kretati između 25 i 30 stepeni.

Kakva je dugoročna prognoza?

Što se tiče dugoročne prognoze za jul – do 10. jula zadržava se nestabilnost koja će uzrokovati da se temperatura kreće oko i malo ispod proseka uz obilnije padavine širom Srbije, dok će drugu polovinu meseca obeležiti pravo letnje vreme uz osetniji porast temperature.

Tako ćemo već sredinom jula imati početak toplotnog talasa koji će trajati do kraja meseca, a zbog toplog vremena očekuje se i smanjena količina kiše. 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#vikend #predah #padavina #vrućine #utorka #nam #stiže #nova #nestabilnost

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja